Предмет: Заштита на раду у унутрашњем транспорту, на претовару и у складиштима (12 - ZR407A)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМеханизација и конструкционо машинство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за механизацију и конструкционо машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Стицање знања из области безбедности и здравља на раду са средствима унутрашњег транспорта, на радовима претовара и у складиштима.
Практична оспособљеност за вођење послова безбедности и здравља на раду са средствима унутрашњег транспорта, у радној организацији – кориснику средстава унутрашњег транспорта.
Модуларно спровођење наставе, - модули: 1. дизалица, 2. лифт, 3. висећа скела, 4. подизна радна платформа, 5. возило унутрашњег транспорта, 6. машина непрекидног транспорта, 7. складишна опрема, 8. друге сродне машине (торњеви за бушење, сценска опрема итд.) - структура: увод и упознавање студената са проблематиком, начином рада и обавезама, основне карактеристике опреме, специфичне опасности при раду са опремом, конструктивне мере безбедности, мере безбедности у експлоатацији (употреба у складу са наменом, руковање, ремонт и одржавање), специфичности организације посла на спровођењу мера безбедности, спровођења превентивних и периодичних прегледа и испитивања, упутстава за рад и документације опреме, специфична законска регулатива, специфичности поступака у случају отказа опреме, хаварије, наступања опасности, повреде на раду.
Предавање, аудиторене вежбе и консултације.Настава се изводи путем аудиторних предавања која су праћена слајдовима и аудиторним вежбама уз интерактивно учешће студената. Предавања и вежбе су пропраћене са великим бројем примера из праксе и наставним филмовима. Предвиђена је посета студената конкретним предузећима из којих ће црпети податке за решавање конкретних проблема.Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.Полагање испита састоји се из четири теста и одбране пројектног задатка.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Р. Шостаков, Н. Бркљач, Ј. Владић, М. ГеоргијевићМере безбедности и здравља на раду са средствима унутрашњег транспорта13 ФТН, у припремиСрпски језик
РегулативаНационална и европска законска регулатива за безбедност и здравље на раду са средствима унутрашњег транспортаX XСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Одбрана пројектадада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шостаков Растислав

Предавања
Недостаје слика

Георгијевић др Милосав
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Владић др Јован
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Зелић др Атила
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Живанић др Драган
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Бојанић Шејат др Мирјана
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе