Предмет: Основе система пословне интелигенције (12 - IM1038)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета је упознавање студената са основним концептима рачунаром подржаних система који се користе за подршку доношењу стратешких пословних одлука. Студенти ће размети принципе експлоатације и истраживања података (Data Mining) на којима ови системи почивају и бити оспособљени за њихову примену за подршку доношења пословних одлука.
Студенти ће по завршетку курса имати знања о могућностима и ограничењима савремених система пословне интелигенције. Имаће вештине које ће им омогућити да на ефикасан начин користе ове системе за доношење стратешких пословних одлука. Биће упознати са основним технологијама на којима овакви системи почивају, подацима који се у овим системима чувају и информацијама које се могу добити њиховом обрадом. Поред тога, имаће јасну слику о поузданости таквих информација, као и облицима у којима се оне јављају.
Предмет ће покрити следеће области: преглед основних концепата из домена пословне интелигенције, система за подршку доношењу одлука и система база и складишта података. Након тога ће бити упознати са основним начинима представљања знања у истраживању података, типовима података који се јављају, начинима њиховог прикупљања и пречишћавања. Даље ће се изучавати начини приказа великих количина података, као и основне технике регресије, класификације и груписања (кластеризације). У завршном делу курса студенти ће бити упознати са применом пословне интелигенције у различитим сферама пословања. Теоријску наставу ће пратити обука из практичног коришћења решења отвореног кода намењених решавању проблема из домена експлоатације података (Wakaito Environment for Knowledge Analysis - WEKA).
Предавања и лабораторијске вежбе, тестови и испитни задатак. У оквиру лабораторијских вежби ће студенти бити оспособљени за ефикасно коришћење система експлоатацију и истраживање података.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Džejms Veterbe, Efraim MaklinИнформациона технологија за менаџмент2002Завод за уџбеникеСрпски језик
Дубравко Ћулибрк, Милан МирковићОснови експлоатације и истраживања података, скрипта2012ФТН, Нови СадСрпски језик
Carlo VercellisBusiness intelligence: data mining and optimization for decision making2009WileyЕнглески
Ian H. Witten, Eibe Frank, Mark A. HallData Mining: Practical Machine Learning Tools and Techniques2011Morgan KaufmannЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада30.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Мирковић др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ћулибрк др Дубравко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Миковић Иван
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Новковић Милана
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе