Предмет: Примена дигиталне обраде сигнала у телекомуникацијама (17 - S0151)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Овај курс има образовни циљ да студентима пружи основна знања о дигиталној обради сигнала и њеној примени у телекомуникацијама. Циљ је да студенти након аналогних упознају и дигиталне сигнале и системе за њихову обраду, укључујући и методе њиховог пројектовања.
На предавањима студенти упознају основне алгоритме обраде сигнала у дискретном времену и најважније трансформације дискретних сигнала. Дигиталне филтре упознају кроз конкретне примере, а потом науче основне методе њиховог пројектовања уз коришћење одговарајућих софтверских алата. На основу стечених знања умеју да анализирају дати проблем, изаберу одговарајућу класу дигиталног филтра и методу пројектовања, изврше пројектовање и имплементацију дигиталног филтра. На вежбама стичу практична искуства са Matlab DSP Toolbox-ом. Студенти ће знати да идентификују и квалификују потенцијалне проблеме у имплементацији дигиталних филтара и да нађу решење. Цео курс даје осврт на примене у телекомуникацијама.
• Дискретни сигнали и системи. • Трансформације дискретних сигнала и везе међу њима (ZT, FTD, DFT). • Брза FT и брза конволуција. • Примери дигиталних FIR и IIR филтара и њихове карактеристике. • Основне методе пројектовања дигиталних филтара. • Примене у телекомуникацијама.
Читав ток предавања (3 часа недељно) континуирано је праћен синхронизованим аудиторним и рачунарским вежбама (по 1 час). Предавања изводи професор користећи PowerPoint презентације које су доступне студентима у .pdf формату. На аудиторним вежбама решавају се лакши задаци спектралне анализе дигиталних сигнала и пројектовања дигиталних филтара. Комплетно градиво праћено је вежбама у Рачунарском центру ФТН, где студенти стичу практично искуство у раду са софтверским алатима за дигиталну обраду сигнала. Припрема за вежбе и израда домаћих задатака врши се преко Web портала Катедре помоћу посебно креираних on-line вежби. Стечена теоријска знања проверавају се у току семестра у форми тестова, а на завршном испиту се врши провера укупно стечених знања на курсу.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Сечујски, М., Јаковљевић, Н., Делић, В.Дигитална обрада сигнала2019Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Сечујски, М. и др.Збирка задатака из дигиталне обраде сигнала2007Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Милан Сечујски, Никша Јаковљевић, Владо ДелићПрезентације са предавања и on-line вежбе преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала2014Интерни материјалСрпски језик
Јаковљевић, Н., и др.Практикум из дигиталне обраде сигнала2016Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Завршни испит - I деонене35.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сечујски др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јаковљевић др Никша
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Нинковић Вукан
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Сечујски др Милан
Редовни професор

Рачунарске вежбе