455 Марија Вићевић "Биоенергетска горива"


16.10.2014. - 13:42 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Биоенергетска горива”

Аутор: Марија Вићевић

Рецензенти: др Миладин Бркић, ред. проф. у пензији Факултета техничких наука у Новом Саду
       др Биљана Миљковић, доцент Факултета техничких наука у Новом Саду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду
Штампа: Графомаркетинг, Нови Сад
Штампање одобрио:
Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.1 (075.8)

ВИЋЕВИЋ, Марија
  Биоенергетска горива / Марија Вићевић. - Нови Сад :
Факултет техничких наука, 2014 (Нови Сад : ФТН, Графомаркетинг) .
– IX, 138 стр. : илистр. ; 24 цм. -  (Едиција "Техничке
науке - уџбеници" ; 455)

Тираж 50. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-605-1

а) Биогорива


Из садржаја
Основна намена књиге је да упозна читаоца са најновијим истраживањима, сировинама и техникама добијања биогорива. Изложена материја кроз шест поглавља обрађује релевантне области од обновљивих извора енергије и биомасе, до тренутног потенцијала и примене биогорива у Републици Србији. Кроз целокупно излагање теоријске поставке су пропраћене илустративним примерима који олакшавају разумевање материје.

О аутору
Марија Вићевић је дипломирала на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду 1997. године. Од 1997. до 2009. године радила је као научни истраживач у Центру за интензификацију и иновацију процеса, на Њукасл универзитету у Великој британији, где је завршила докторске студије из хемијског инжењерства и напредних материјала 2004. године. Од 2009. године је запослена на Факултету техничких наука у Новом Саду као доцент.

Из рецензија
„Сматрам да је уџбеник написан на одговарајућем стручном и научном нивоу, материја је веома добро одабрана и распоређена по поглављима, читалац се поступно уводи у упознавање једне области, па друге и тако редом, са сличном методолошком проблематиком.Код сваке области дат је укратко нагласак на енергетску, а нарочито на еколошку компоненту проучавања материје. Такође надам се да ће овај уџбеник корисно послужити и другим стручним људима ван факултета да прихвате корисне информације о корисности употребе обновљивих извора енергије у наредном периоду економског развоја наше државе.
Милан Бркић, редивни професор (у пензији)

„Биоенергетска горива, начини добијања, прераде и могућност коришћења, представљају веома актуелне теме данас. Уџбеник, кроз поглавља Увода, Биомасе, Биогаса, Биодизела, Биоетанола и Биогорива у Републици Србији, пружа веома добар пресек ових тема, а студентима пружа да се постепено уведу у ову проблематику. Поред тога, хтела бих да нагласим да су у уџбенику приказане најсавременије методе добијања и коришћења ових врста горива, као и чињеницу да оваквих уџбеника нема у нашем окружењу.
Биљана Миљковић, доцент

 

  • Није могуће приказати слику.