434 Драгољуб Новаковић, Живко Павловић, Сандра Дедијер "Од комјутера до штампе Computer to Plate технологије"


16.10.2014. - 11:51 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Од компјутера до штампе – Computer to Plate технологије”

Аутори: Драгољуб Новаковић, Живко Павловић, Сандра Дедијер

Рецензенти: др Бранко Милосављевић, ванр. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
            др Слободан Недељковић, ред. проф. Академије уметности у Новом Саду
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
655:004.9(075.8)
  
НОВАКОВИЋ, Драгољуб
  Од комјутера до штампе : Computer to Plate технологије / Драгољуб
Новаковић, Живко Павловић, Сандра Дедијер. – 1. изд. -  Нови Сад : Факултет техничких
наука, 2013 (Нови Сад : ГРИД) . – 150 стр. : илустр. ; 24 цм. -  (Едиција "Техничке науке -
уџбеници" ; 434)

Тираж 300. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-575-7

а) Дигитална штампа



Из рецензија
Др Бранко Милосављевић, ванредни професор
Рачунари су изменили низ технологија и технолошких процеса. Читајући припремљени уџбенички материјал уочава  се да су графичке технологије развојем рачунара и информатике доживеле потпуне технолошке промене. Те технологије су детаљно, систематично и разумљиво обрађене и описане. Рачунар са одговарајућим апликативним или универзалним софтвером је само сегмент информатички повезаних уређаја који се софтверски повезују у управљани технолошки процес који управљан у уобичајено названом дигиталном току ( wорк флоw).  У уџбенику су сви ови елементи обрађени кроз квалитетан приказ тако да се стиче комплетна слика процеса од компјутера до штампе.
Др Слободан Недељковић, редован професор
Уџбеник представља савремен свеобухватан и квалитетан материјал  који описује значајан процес графичке репродукције. Конципиран је на начин да даје опис фаза и елемената израде преносача слике- штампарске форме. Израду штампарске  форме чини низ специфичних фаза. Прва припада рачунарској припреми која се састоји од обраде слике која треба бити штампана на подлогу. Затим следи информатичка фаза софистицираног  преноса слике на штампарску плочу која се развија у штампарску форму. Квалитет слике добијен на штампарској форми је основа добијања квалитетног отиска. На разумљив и свеобухватан начин су описане фазе процеса од значаја за добијање квалитетне продукције.

О ауторима

Др Драгољуб Новаковић је редовини професор  Факултета техничких наука у Новом Саду. Високо образовање до основних студија  до доктора техничких наука је завршио на Факултету  техничких наука Универзитета  у Новом Саду. Први је доктор наука у области графичког инжењерства и дизајна. Дужи низ година је радио на пројектовању савремених компјутером управљаних машина. Објавио је већи број књига, преко 400 научних и научно-стручних радова у часописима и часописима са SCI листе, на скуповима у земљи и иностранству, као и већи број пројеката, студија и тема. Научна област на чијем унапређењу и развоју ради је подручје Графичког инжењерства и дизајна.

Др Живко Павловић је доцент Факултета  техничких наука у Новом Саду. Високо образовање до основних студија  до доктора техничких наука је завршио на Факултету  техничких наука Универзитета  у Новом Саду. Објавио је преко 70 научних и научно-стручних радова у часописима и часописима са SCI листе, на скуповима у земљи и иностранству, учествовао је у изради пројеката, студија и тема.

Др Сандра Дедијер  је доцент  Факултета  техничких наука у Новом Саду. Високо образовање до основних студија  до доктора техничких наука је завршила на Факултету  техничких наука Универзитета  у Новом Саду. Објавила  је преко  40 научних и научно-стручних радова у часописима и часописима са SCI листе, на скуповима у земљи и иностранству, учествовала  је у изради пројеката, студија и тема.



 

  • Није могуће приказати слику.