66 Јанко Ходолич...и др., "Машинство у инжењерству заштите животне средине"


31.12.2012. - 11:24 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Машинство у инжењерству заштите животне средине”

Аутори: Јанко Ходолич, Мирослав Бадида, Милан Мајерник, Душан Шебо

Рецензенти: др Мирјана Војиновић-Милорадов, ред. проф. ФТН-а у Новом Саду
            др Драгана Цветковић, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу
           др Ђорђе Башић, ред. проф. ФТН-а у Новом Саду
           др Јурај Мурански, ред. проф. СЈФ-ТУ Кошице

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: OFSET Print, Матице српске 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
504.05/.06:621(075.8)

Тираж 300. - Библиографија

     Машинство у инжењерству заштите животне средине / Јанко Ходолич... [et. al.].-
Нови Сад : Универзитет : Факултет техничких наука, 2003 (Нови сад : OFSET Print).
– 273 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 66)

ISBN 86-80249-75-0

а) Животна средина – Заштита – Машински системи


из рецензије
         Публикација представља значајан уџбенички материјал који је од посебног значаја за примену и коришћење у научној и стручној јавности. Овако конципиран материјал ће бити од велике користи студентима, специјалистима и стручњацима различитих профила за проширење и стицање нових сазнања и решавање истраживачких и стручних задатака и проблема у области заштите животне средине. Стручно научни и едукативни садржај публикације је у потпуности хармонизован са више од 90% наставног програма предмета Машинство у инжењерству заштите животне средине за студенте II године одсека Инжењерство заштите животне средине и предмета Еколошке технологије и системи за студенте пете године одсека производно машинство Факултета техничких наука у Новом Саду.
о ауторима
         Проф. др Јанко Ходолич (1950) завршио је Машински факултет, 1974. године дипломирањем на смеру за производно машинство. Последипломске студије завршио је 1979. године, а докторску дисертацију одбранио 1988. године на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Након тога је изабран за доцента. За ванредног професора изабран је 1994. године за ужу научну област: Машине алатке, флексибилни технолошки системи и аутоматизација поступака пројектовања. За редовног професора изабран је 1997. године за ужу научну област Метрологија, квалитет и прибори. Његова научно истраживачка активност претежно је оријентисана на примену рачунара у разним инжењерским активностима (ФТС, ЦАД/ЦАП/ЦАМ, ЦИМ) и инжењерство заштите животне средине. Члан је домаћих и страних стручно-научних асоцијација, као и уређивачких одбора домаћих и страних часописа.
         „Проф. Мирослав Бадида, Phd (1957) студирао је ТУ у Кошицама, Машински факултет. Кандидатску дисертацију је одбранио 1986 године, а 1999.  је био изабран за професора за област Техника заштите животне средине. Бави се анализом утицаја на животну средину у подручју Машинства и мерењем физичких фактора, буке и вибрација. Експерт је Техничког одбора академске комисије СР и других домаћих и међународних стручних комисија и асоцијација из области заштите животне средине.
         Проф. Милан Мајерник, Phd (1952) завршио је Машински факултет ТУ Кошице. Кандидатску дисертацију је одбранио 1985. године из области производног машинства. Данас ради као професор из области Енвиронменталистика. Оријентише се на проблематику екологизације производа и процеса и на енвиронментални менаџмент. Аутор је нових стручних публикација и монографија.
         Доц. Душан Шебо, Phd (1944) дипломирао је на Високој техничкој школи у Кошицама у подручју Производног машинства, где је и одбранио кандидатску дисертацију. Као доцент радио је на подручју управљања производњом, заштите животне средине, а данас на подручју индустријског инжењерства и менаџмента. Међународно признате резултате и патенте у области заштите животне средине остварио је у решењима система за прочишћавање индустријских отпадних вода као и других система екотехнике.