54 Драгоје Миликић "Технологија обраде резањем – општа и примењена теорија"


31.12.2012. - 11:06 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника
: „Технологија обраде резањем – општа и примењена теорија”

Аутор: Драгоје Миликић

Рецензенти: др Сава Секулић, ред. проф. ФТН у Новом Саду
             др Душан Вукеља, ред. проф. Машинског факултета у Крагујевцу
             др Павле Ковач, ред. проф. ФТН у Новом Саду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: С ПРИНТ, Народног Фронта 73, Нови сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.912.025(075.8)

МИЛИКИЋ, Драгоје

     Технологија обраде резањем : општа и примењена теорија / Драгоје Миликић. -
Нови Сад : Универзитет : Факултет техничких наука, 2003 (Нови Сад : С ПРИНТ). –
XXIV, 309 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 54)
Тираж 300.
ISBN 86-80249-60-2

а) Резни алати



Из рецензија
Књига даје пресек целокупне материје везане за процесе обраде резањем, од теоретских основа до одређених практичних решења. Она даје приказ проучаване проблематике у светлу најновијих истраживања која се спроводе код нас и у свету. Књига садржи бројне илустрације које саме по себи доприносе бољем сагледавању и разумевању ове сложене проблематике.
Ценећи напоре аутора и огроман труд који је уложен у припреми овог драгоценог рукописа, слободан сам да свесрдно препоручим њихово штампање као универзитетског уџбеника, с обзиром да ће његовим изласком бити знатно олакшано савладавање наставног градива из предметног подручја. (Др Сава Секулић, ред. проф. у пензији ФТН-а у Новом Саду)
Већ дуго времена се осећа велики недостатак стручне литературе из подручја технологије обраде резањем и то како на Факултету техничких наука у Новом Саду, тако и на другим машинским факултетима у СР Југославији. Због тога ће појава ове књиге утицати да се та празнина значајно попуни.
Осим за потребе студената, ова књига ће веома добро послужити и инжењерима из привреде да одређене проблеме из свакодневне праксе боље разумеју, као и да применом одговарајућих поступака приступе пројектовању технологије и избору најподеснијих алата и машина за обраду резањем. (Др Душан Вукеља, ред. проф. у пензији Машинског факултета у Крагујевцу)
У књизи је дат приказ технологије обраде резањем у светлу најновијих научностручних истраживања која се спроводе код нас и у свету. Предметна материја је изнета јасним и допадљивим стилом који код читалаца подстиче смисао на размишљање и логично закључивање.
Ова књига има све предуслове да постане значајан извор знања за широки круг корисника из подручја технологије обраде резањем и то како на факултетима, тако и у непосредној производњи, због чега свесрдно препоручујем њено штампање као универзитетског уџбеника за потребе студената и инжењера из индустрије. (Др Павел Ковач, ред. проф ФТН-а у Новом Саду)
О аутору
Др Драгоје Миликић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду рођен је 1942. године. Све фазе високошколског образовања, од основних студија до доктора техничких наука, обавио је на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Његово целокупно радно ангажовање везано је, такође, за овај факултет, где је почео као асистент, а данас је редовни професор за подручје технологија обраде скидањем материјала. Као млад научник усавршавао се у СР Немачкој, где је стекао искуство које перманентно надограђује и примењује у свом наставном и научноистраживачком раду. Објавио је преко 150 научних и научностручних радова у часописима и на скуповима у земљи и иностранству. Научна област чијем развоју и унапређњу је аутор дао значајан допринос су топлотне појаве при обради резањем. Осим тога запажено је и његово досадашње ангажовање у подручју неконвенционалних поступака обраде скидањем материјала, чијем развоју, а нарочито практичној примени у домаћој металопрерађивачкој индустрији је дао велики допринос.