47 Мирослав Планчак...и др., "Практикум лабораторијских вежби из технологије пластичности"


31.12.2012. - 10:59 
Назив уџбеника: „Практикум лабораторијских вежби из технологије пластичности”

Аутори
: Мирослав Планчак, Драгиша Вилотић, Владо Вујовић, Илија Трбојевић, Плавка Скакун, Младомир Милутиновић

Рецензенти: др Милентије Стефановић, ред. проф. Машинског факултета у Крагујевцу
             др Дамир Какаш, ред. проф. ФТН-а у Новом Саду


Издавач
: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.7.01:539.374(076.58)

     Практикум лабораторијских вежби из технологије пластичности / Мирослав Планчак... [и.др.]. -
Нови Сад : Факултет техничких наука, 2002 (Петроварадин : СИМБОЛ). – 169 стр. : илустр. ; 24 цм.
– (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 47)
Тираж 300.
ISBN 86-80249-53-X

а) Метали – Обрада деформацијом - Практикум


(из садржаја)
Сврха „Практикума лабораторијских вежби из технологије пластичности“ је да се теоретски стечена знања у оквиру предавања примене у конкретним условима тј. на конкретним задацима и кроз експерименте који су блиски технолошкој пракси.
Практикум је структуиран у 9 поглавља која покривају главне области технологије пластичног деформисања. У оквиру сваког поглавља дат је детаљан опис извођења експеримента, уз дефинисање поступка, машине, алата и потребних инструмената. Такође је дат и један број карактеристичних задатака.
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”


(из рецензије)

У књизи „Практикум лабораторијских вежби из технологије пластичности“ обрађене су све релевантне технологије пластичног деформисања. Књига је писана јасно и концизно, са богатим илустрацијама и са навођењем конкретних примера из праксе што ову проблематику још више приближава читаоцу. Обрађена материја је у потпуности прилагођена предавањима и вежбама из групе предмета обраде деформисањем на Факултету техничких наука у Новом Саду.
Ова књига попуњава значајну празнину у литератури из области технологије пластичног деформисања метала.

(о ауторима)

Др Мирослав Планчак је редовни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, на групи предмета из технологије пластичног деформисања. Области посебног научног интересовања и активности су процеси хладног запреминског деформисања челика и алуминијума.
Др Драгиша Вилотић је редовни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, на групи предмета из технологије пластичног деформисања. Области његовог научног рада су запреминско деформисање метала са посебним акцентом на деформабилност.
Др Владо Вујовић је редовни професор у пензији на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, на групи предмета из технологије пластичног деформисања. Посебно изучава подручје деформабилности материјала из кога је написао и монографију.
Мр Илија Трбојевић је асистент на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, на групи предмета из технологије пластичног деформисања. Бави се изучавањем технологије обраде вучењем и конструкцијом специјалних алата.
Мр Плавка Скакун је асистент на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, на групи предмета из технологије пластичног деформисања. Област њеног рада је добијање делова сложене конфигурације хладним деформисањем.
Мр Младомир Милутиновић је асистент на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, на групи предмета из технологије пластичног деформисања. Бави се истраживањем проблематике израде алата хладним деформисањем.