28 Раде Дорословачки "Збирка решених испитних задатака из алгебре"


24.12.2012. - 08:55 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Збирка решених испитних задатака из алгебре”

Аутор
: Раде Дорословачки

Рецензенти: др Ратко Тошић, ред. проф. на ФТН-у у Новом Саду
др Војислав Петровић, ред. проф. на ПМФ-у у Новом Саду
др Илија Ковачевић, ред. проф. на ФТН-у у Новом Саду


Издавачи
: Факултет техничких наука у Новом Саду
         МП “STYLOS”, Нови Сад

Главни и одговорни уредник издања: проф. др Душан Петровачки, декан

За МП “STYLOS”: Веселин Стефановић, главни уредник за издаваштво

Штампа
: „S Print”, Нови Сад, Булевар Војводе Степе 133



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
512.5(076.58)

ДОРОСЛОВАЧКИ, Раде

     Збирка решених испитних задатака из алгебре / Раде Дорословачки.
– Нови Сад : Stylos : Факултет техничких наука, 1998(Нови Сад : S print).
– 190 стр. : 24 цм. – (Едиција „Техничке науке”; 28)
Тираж 500.

а) Алгебра - Задаци


  (из садржаја)
  Збирка садржи задатке из области релација, функција, алгебарских структура, Булове алгебре, комплексних бројева, полинома над произвољним пољима, коначних поља, слободних вектора, аналитичке геометрије у простору, система линеарних једначина над произвољним пољима, детерминанти, матрица, линеарних векторских простора и линеарних трансформација.

  (из рецензије)
  Формулације задатака су јасне и прецизне, а њихова решења су изложена на једноставне, кратке и јасне начине, што студентима омогућава да самостално и брзо уђу у проблематику решавања задатака из ове области. Ова збирка ће студентима омогућити брже и једноставније припремање испита из алгебре, а такође ће корисно послужити талентованим средњошколцима, који учествују на такмичењима из математике. Збирку препоручујемо и професорима математике средњих школа како би им то помогло да виде на чега треба више обратити пажњу у математичком образовању средњошколаца. Велики број задатака су оригинални што подстиче стваралачки дух студената.
  Због свега изложеног са задовољством предлажемо издавање збирке у едицији „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ“.
  (о аутору)
  Аутор је професор математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Предаје дискретну математику на електротехничком одсеку, дискретну математику и Булову алгебру на машинском одсеку Факултета техничких наука у Новом Саду. Педагошко искуство стекао је радећи на Факултету техничких наука у Новом Саду од 1978. године и радио је две године хонорарно у специјалистичкој математичкој гимназији „Ј. Ј. Змај“ у Новом Саду. Аутор је дугогодишњи председник савезне Југословенске комисије за такмичење из математике и дуги низ година учествује у припремама талентованих ученика за такмичења из математике свих нивоа, као и у припремама Југословенске олимпијске екипе за Међународну олимпијаду. Био је председник организационог комитета више међународних и домаћих такмичења из математике. Аутор је објавио више научних радова у домаћим и међународним часописима и учествовао на више домаћих и међународних конгреса.