25 Владимир Стрезоски, Светлана Милаковић "Еквивалентне шеме електроенергетских трансформатора у анализи стационираних режима"


24.12.2012. - 08:52 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника
: „Еквивалентне шеме електроенергетских трансформатора у анализи
                              стационарних режима”

Аутори: Владимир Ц. Стрезоски, Светлана Р. Милаковић

Рецензенти: др Милан Ћаловић, професор на Електротехничком факултету у Београду
            др Радиша Јевремовић, доцент на Факултету техничких наука у Новом Саду
                   
Оснивачи и издавачи: Факултет техничких наука у Новом Саду
                                ЕПС-ЈП “Електровојводина”
                                МП “STYLOS”, Нови Сад

Главни и одговорни уредник:
проф. др Душан Петровачки, декан

За ЕСП-ЈП “Електровојводина”: дипл. ecc. Бранислав Поповић, генерални директор
За МП “STYLOS”: Веселин Стефановић, уредник за издаваштво
Штампа: S-Print, Нови Сад, Булевар Војводе Степе 133



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.314.2(075.8)


СТРЕЗОСКИ, Владимир Ц.
     Еквивалентне шеме електроенергетских трансформатора у анализи
стационарних режима / Владимир Ц. Стрезоски, Светлана Р. Милаковић. –
Нови Сад : Факултет техничких наука : Електровојводина : Stylos, 1998
(Нови Сад : S print). – 176 стр. : граф. прикази ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке”)
Тираж 300.

?) Трансформатори  


(из садржаја)
Скоро сваки познавалац еквивалентних шема трансформатора зна да су оне, за монофазне и трофазне трансформаторе, „исте“. Мањи број њих зна да се трофазни трансформатор, у стационарном, простопериодичном, несиметричном режиму, замењује не с једном већ с три монофазне еквивалентне погонске шеме, свака за по једну врсту симетрије – директног, инверзног и нултог редоследа. Још мањи број њих зна да су погонске шеме за симетричне режиме позитивног и негативног (и свакако, нултог) редоследа међусобно различите (што, нпр., није случај с прве две погонске шеме вода).
Суштински мотив за појаву књиге је жеља да се уобичајени, делимично аксиоматски прилаз извођењу еквивалентних шема трофазних трансформатора, замени аналитичким. Наиме, у стандардној литератури везаној за ову материју, уобичајено је да се комплексни односи трансформацје трофазних трансформатора, који су последица њихових спрега, или занемарују, или се аксиоматски инсертују у одговарајуће еквиваленте шеме. Штавише, у тој литератури је тешко наћи експлицитну дефиницију појма „спрега трофазног трансформатора“. Исто је тако тешко наћи општу релацију (па тако и њено извођење) између спрежних (сатних) бројева спрега трофазних трансформатора за симетричне режиме различите врсте симетрије (директног, инверзног и нултог редоследа).

(из рецензија)
У савременој литератури о енергетским трансформаторима није поклоњена дужна пажња извођењу њихових еквивалентних шема које се користе у анализи стационарних стања електроенергетских система. Због тога су у тој пракси присутне непрецизности (као на пример, да су те шеме исте за системе директног и инверзног редоследа, или да стандардни трофазни енергетски трансформатори имају реалан однос трансформације, итд.) и тешкоће код објашњавања (на пример, еквивалентних шема нултог редоследа, итд.), па се потреба за једном оваквом књигом, у светским релацијама, одавно осећа.
(о ауторима)
Владимир Ц. Стрезовски је рођен у Битољу 1949. године. Докторирао је године 1985. на Електротехничком факултету у Београду. Професор је на Факултету техничких наука у Новом Саду. Подручје његовог научног рада је стационарна електроенергетика. Предаје предмете из исте области (основе електроенергетике, анализу електроенергетских система и дистрибуцију електричне енергије).
Светлана Р. Милаковић је рођена 1965. године у Новом Саду. Године 1994. дипломирала је електротехнику на Факултету техничких наука у Новом Саду. Радила је као стручни сарадник на Катедри за електроенергетске системе истог факултета. Данас ради као инжењер електротехнике у ЕПС-ЈП Електровојводине, Електродистрибуција „Нови Сад“.