17 Владимир Стрезоски, Душан Јањић „Систем регулације напона радијалних дистрибутивних мрежа“


24.12.2012. - 08:44 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ – УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Систем регуације напона радијалних дистрибутивних мрежа”

Аутор: Владимир Стрезоски

Рецензенти: др Милан Ћаловић, ред. проф. Електротехничког факултета у Београду
            др Мирослав Нимрихтер, доцент Факултета техничких наука у Новом Саду
            мр Ненад Катић, дипл.инг., ЕПС ЈП „Електровојводина“ у Новом Саду

Оснивачи и издавачи: Факултет техничких наука у Новом Саду
                                МП “STYLOS”, Нови Сад

Главни и одговорни уредник издања: проф. др Душан Петровачки, декан

За МП “STYLOS”: Веселин Стефановић, уредник за издаваштво

Штампа: „S Print”, Нови Сад, др Илије Ђуричића 3


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.316 (075.8)

СТРЕЗОСКИ, Владимир Ц.
     Систем регулације напона радијалних дистрибутивни мрежа /
Владимир Стрезоски. – Нови Сад : Stylos : Факултет техничких наука, 1997
(Нови Сад : S print). – XII, 186 стр. : 24 цм (Едиција “Техничке науке”)

Тираж 300.

а) Електричне мреже


  (из садржаја)
  Уобичајени мотив за регулацију напона дистрибутивних мрежа јесте одржавање напона у свим тачкама дистрибутивних мрежа, па и на самим потрошачима, унутар толерантних опсега – горњих и доњих (техничких) граница. Те границе су прописане одговарајућим техничким документима.
  Да се остало само у оквирима поменутог мотива за регулацију напона дистрибутивних мрежа, ова монографија се не би појавила. Дубљи мотив за регулацију напона, односно критеријум штете коју потрошачи трпе услед одступања напона. Критеријум штете је квантификован у виду институције „(%)2kWh“. При том нису испуштене из вида горње и доње границе напона у свим деловима тих мрежа. На тај начин је регулација напона дистрибутивних мрежа у овој књизи постављена као оптимизациони проблем са ограничењима.
  (из рецензија)
  Закључак потписаних рецензената је да предметна књига представља значајан допринос обогаћењу стручне литературе, која се бави проблемима дистрибутивних мрежа и да ће сигурно бити добро примљена од оних којима је намењена, јер попуњава једну евидентну празнину у литератури на српском језику. Због тога честитамо ауторима, у нади да ће наставити свој плодан рад на обради проблематике дистрибутивних мрежа.
  (о ауторима)
Владимир Ц. Стрезоски је рођен у Битољу 1949. године. Докторирао је године 1985. на Електротехничком факултету у Београду. Ванредни је професор на Факултету техничких наука у Новом Саду. Подручје његовог научног рада је стационарна електроенергетика. Предаје предмете из исте области (основе електроенергетике, анализу електроенергетских система и дистрибуцију електричне енергије).
  Душан С. Јањић је рођен 1962. године у Зрењанину. Године 1989. дипломирао је електротехнику на Факултету техничких наука у Новом Саду. Радио је као стручни сарадник на Катедри за електроенергетске системе истог факултета. Данас ради као инжењер електротехнике у ЕПС ЈП „Електровојводина“, Електродистрибуција Зрењанин.