8 Бранко Перишић, Драган Иветић, "Основи рачунарства – методичка збирка задатака II – Програмабилни аутомати"


24.12.2012. - 08:33 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Основи рачунарства-методичка збирка задатака II
                             (Програмабилни аутомати)”

Аутори: Бранко Перишић, Драган Иветић

Рецензенти
: др Мирослав Хајдуковић, ванр. проф. на ФТН-у у Новом Саду
            др Слободан Крчевинац, ред. проф. ФОН-а у Београду


Оснивачи и издавачи: Факултет техничких наука у Новом Саду
                                МП “STYLOS”, Нови Сад

Главни и одговорни уредник:
проф. др Душан Петровачки, декан

За МП “STYLOS”: Веселин Стефановић, уредник за издаваштво
Штампа: S-Print, Нови Сад, Др Илије Ђуричића 3


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
519.68(076.58)
681.31(076.58)

ПЕРИШИЋ, Бранко
     Основи рачунарства : методичка збирка задатака II. Књ.2,
(Програмабилни аутомати) / Бранко Перишић, Драган Иветић. – Нови Сад :
Факултет техничких наука, Катедра за рачунарске науке и информатику :
Stylos, 1996 (Нови Сад : S print). – 336 стр. : граф. прикази ; 24 цм.
Тираж 500.

а) Компјутери – Програмирање – Задаци


  (из садржаја)
  Књига „Основи рачунарства – Методичка збирка задатака (Програмабилни аутомати)“ садржи поглавља: Предговор, Програмабилни аутомати, Уводни задаци, Проблемске ситуације, Нерешени задаци – са писменог дела испита. У оквиру појединих поглавља обрађене су: опште карактеристике програмабилних аутомата, приказана хардверска и софтверска архитектура аутомата ЛИЛА-777 и дати основни принципи његове примене као средства за решавање проблема. Посебан нагласак је остављен на МЕТОДОЛОГИЈУ РЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА у општем смислу и анализу типичних грешака при примени програмабилних аутомата.
  (из рецензија)
  Књга „Основи рачунарства – Методичка збирка задатака (Програмабилни аутомати)“ намењена је као подршка савлађивању градива из предмета „Основи рачунарства“, који се изучава на И години студија на Одсеку за електротехнику и рачунарство ФТН-а. Она у потпуности покрива један од три сегмента наведеног предмета. Методичност у приступу и поступно увођење у врло комплексни домен примене програмабилних аутомата, обезбеђује значајну помоћ студентима при савлађивању наведеног наставног градива.
  (о ауторима)
 Др Бранко Перишић је доцент на Катедри за рачунарске науке и информатику ФТН-а у Новом Саду, на предмету Пројектовање софтвера. Учествује у организацији и извођењу наставе на предмету „Основи рачунарства“. Коаутор је уџбеника „Микропроцесори и микрорачунари“. Учествовао је у изради 46 пројеката имплементације управљачких информационих система, низа научноистраживачких пројеката у домену електротехнике и рачунарства. Аутор је низа програмских пакета у домену пословних информационих система и наменских програмских алата. Објавио је 39 радова на домаћим и међународним научним и стручним скуповима и часописима. Магистрирао је на теми заштите рачунарских система, а докторат одбранио из домена методологије пројектовања информационих система. Област истраживања обухвата Софтверско инжењерство, Организацију рачунара, методологије пројектовања информационих система и методе програмирања.
  Мр Драган Иветић је асистент на Катедри за рачунарске науке и информатику ФТН-а у Новом Саду. Учествује у извођењу наставе на више наставних предмета На ФТН и ФТ-Зрењанин. Објавио је 11 радова на домаћим и међународним научним и стручним скуповима. Магистрирао је на теми формалних спецификација софтвера. У поступку је израде доктората у истој области. Област истраживања обухвата: софтверско инжењерство, методе програмирања и рачинарску графику.