6 Владимир Катић, "Квалитет електричне енергије - виши хармоници"


11.12.2013. - 14:23 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив уџбеника: „Квалитет електричне енергије – виши хармоници”

Аутор: Владимир Катић

Рецензенти: др Љубомир Герић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
            др Владимир Стрезоски, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
            др Љубомир Николоски, ред. проф. Универзитета „Кирило и Методије“ у Скопљу

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.31(075.8)

КАТИЋ, Владимир
     Квалитет електричне енергије – виши хармоници : монографија /
Владимир Катић. – Нови Сад : Факултет техничких наука, 2002
(Нови Сад : СИМБОЛ). – 195 стр. : граф. прикази ; 24 цм. – (Едиција
“Техничке науке - монографије” ; бр. 6)
Тираж 100.
ISBN 86-80249-57-2

а) Електрична енергија - Квалитет


(из садржаја)
Монографија се састоји из 15 поглавља:
1. Квалитет електричне енергије 9.  Негативни ефекти појаве виших хармоника у мрежи
2. Виши хармоници 10.  Преглед постојећих стандарда и препорука
3. Кратак преглед истраживања виших 11.  Мерење виших хармоника у дистрибутивној мрежи
хармоника
4. Теоријска обрада виших хармоника 12.  Приказ и анализа резултата мерења виших хармоника
5. Извори виших хармоника 13. Методе смањења или елиминисања виших хармоника
6. Исправљачи као извори виших хармоника 14.  Закључак
7. Анализа виших хармоника напона и струје    15  Библиографија
исправљача
8. Регулисани електро моторни погони као
извори виших хармоника

(из рецензије)

Књига „Квалитет електричне енергије – виши хармоници“ аутора др Владимира Катића, ванр. професора третира савремену проблематику утицаја енергетских електронских претварача на појаву виших хармоника у мрежи, односно на квалитет електричне енергије у ширем смислу. То је прво овакво дело из ове области на српском језику и представља сублимацију дугогодишњих истраживања аутора и његове научне активности. По свом садржају и начину излагања, књига има монографску вредност.

Монографија је јединствено дело на нашим просторима. Она читаоца полако уводи у проблематику виших хармоника, полазећи од ширег проблема квалитета електричне енергије. Ова област је од великог интереса истраживача и стручњака широм света. Њеној актуелности посебно доприноси тренд реструктуирања електропривреде, увођења дерегулације и третирање електричне енергије као тржишне категорије. Виши хармоници су један од важнијих карактеристика квалитета електричне енергије. Описујући више хармонике аутор се посебно задржао на разради теоријских поставки и разматрању енергетских електронских претварача као извора виших хармоника. Систематизовани су познати приступи; а приказана је и оригинална метода анализе, погодна за инжењерску примену. Посебно је значајан приказ негативних ефеката,  с обзиром на мало познавање ових појава код инжењера у пракси. Преглед постојећих стандарда и препорука у вези лимитирања нивоа виших хармоника, као и мерних метода за мерење и праћење је један од најпотпунијих у литератури. Велику практичну вредност има приказ вишегодишњих мерења у дистрибутивној мрежи ЕПС-а, односно у мрежи „Електровојводине“ за сагледавање стања у електроенергетском систему Републике Србије. Ова мерења су била основа за доношење предлога техничке регулативе о вишим хармоницима у ЕПС-у. Обимна библиографија, дата на крају, открива читаоцу низ најновијих књига, публикација, чланака, али и веб-сајтова за даље изучавање и дубље улажење у проблематику.

(биографија)

Др Владимир Катић ванредни  је професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Рођен је 1954. године у Новом Саду, где је завршио основну школу и Гимназију „Јован Јовановић Змај“. Дипломирао је на Факултету техничких наука у Новом Саду (1978), а магистрирао (1981) и докторирао (1991) на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.
Сарадник је или носилац 26 међународних или домаћих научних пројеката или студија, а објавио је преко 180 научних и стручних радова. Аутор је и два уџбеника из области Енергетске електронике. Оснивач је и председник Друштва за енергетску електронику из Новог Сада , IEEE Joint Chaptera on Power Electronics, Industry Application & Industrial Electronics Soc. у Новом Саду и Извршног одбора ЕТРАН-а. Активан је члан више међународних ( – Француска, IEEE – САД, EPEREMS – Мађарска) и домаћих удружења (JUKO CIRED, Друштво за Ее, JUKO CIGRE, ETRAN). Продекан је Факултета техничких наука и шеф Катедре за енергетску електронику и претвараче. Ужа област научног истраживања је енергетска електроника и претварачи, а специјалност енергетски претварачи и квалитет електричне енергије.


 

  • Није могуће приказати слику.