13 Душан Миловић, Митар Ђого, "Грешке у фундирању"


11.12.2013. - 14:00 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив уџбеника: „Грешке у фундирању”

Аутори
: Душан Миловић, Митар Ђого

Рецензенти: др Слободан Ћорић, ред. проф. Рударско геолошког факултета у Београду
             др Милош Влаховић, ред. проф. Грађевинског факултета у Београду
           
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: Offset Print, Матице Српске 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић
CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.15(075.8)

МИЛОВИЋ, Душан М.
     Грешке у фундирању : монографија / Душан М. Миловић, Митар Б. Ђого. – Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2005(Нови Сад : Offset print). – 435 стр. :
илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - монографије” ; бр. 13)
Тираж 100.
ISBN 86-85211-31-X

а) Фундирање


(из садржаја)
Књига садржи 7 поглавља у којима су анализиране најчешће коришћене методе прорачуна граничног и дозвољеног оптерећења темељног тла као и величине очекиваних слегања и хоризонталних померања тла, методе одређивања физичких и механичких параметара темељног тла, квалитет узорка тла за њихово лабораторијско испитивање, избор конститутивног модела тла као и улога ликвифакције при дејству сеизмичких сила. У поменутим поглављима разматран је степен тачности коришћених метода прорачуна носивости и слегања плитких или дубоких темеља на шиповима, уз коришћење теренских опита посебног оптерећења и дугогодишњих мерења остварених слегања објеката. Свеобухватном анализом најважнијих релевантних параметара указано је на изворе грешака које се могу појавити при темељном пројектовању темељних конструкција објеката високоградње. У завршном делу књиге приказани су случајеви из праксе, у којима је дошло до оштећења или рушења објеката услед примене неадекватног  система фундирања. При томе је, поред анализираних узорака ових појава, приказан начин фундирања којим би се овакве појаве могле избећи.
(из рецензије)
...Теоријски и практични значај ове књиге је утолико већи јер су овако конципиране књиге веома ретке у иностраној литератури, а на нашем језику их до сада није ни било.
...Сматрам корисним да аутори покушају превођење и штампање монографије на енглеском језику. У супротном не би се ни изблиза остварила корист међу стручњацима у области Геотехнике и Фундирања, која би била у складу са уложеним напороми високим научним и стручним нивоом монографије.

(о ауторима)
Душан Миловић је дипломирани грађевински инжењер конструктивног смера, доктор техничких наука, редовни професор Универзитета у пензији, редовни члан Српске академије наука и уметности. Објавио је у домаћим часописима и приказао на Југословенским конгресима за механику тла и фундирање 122 рада, у иностраним часописима и на интернационалним конгресима објавио је и приказао 69 радова. Публиковао је 5 књига, од којих једну на енглеском језику, у издању Елсевиер. Његови радови цитирани су 84 пута у 18 земаља свих 5 континената. Био је носилац научноистраживачких пројеката у нашој земљи, као и у Канади и Северној Америци. Одржао је у иностранству више предавања по позиву. У току 40 година инжењерског стажа радио је на решавању проблема фундирања за велики број значајних објеката високоградње.
Митар Ђого је дипломирао на ФТН, грађевински одсек у Новом Саду 1986. год. Након дипломирања запослио се на ФТН Катедра за геотехнику, где је и магистрирао 1992. год. и докторирао 1996. год. У звање доцента, на предметима Механика тла и Фундирање је изабран 1997. год. Објавио је већи број радова у земљи и иностранству. Радио је на решавању већег броја геотехничких проблема.


 

  • Није могуће приказати слику.