21 Павел Ковач, "Моделирање процеса обраде: факторни планови експеримента"


11.12.2013. - 13:49 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив монографије: „Моделирање процеса обраде. Факторни планови експеримената”

Аутор: Павел Ковач

Рецензенти:  др Драгоје Миликић, ред, проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Снежана Радоњић, ред, проф. Техничког факултета у Чачку

Техничка обрада: Јасмина Гладовић
         
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: Симбол, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачко-уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.9.04

КОВАЧ, Павел
     Моделирање процеса обраде. Факторни планови експеримената :
монографија  / Павел Ковач. – Нови Сад : Факултет техничких наука,
2006 (Петроварадин : Симбол). – 150 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција
“Техничке науке - монографије” ; бр. 21)
Тираж 100.
ISBN 86-7892-023-8

а) Метали – Обрада


(из садржаја)
Публикација је написана као монографија и подељена у следећа радна поглавља: 1. Моделирање процеса појава и система. 2. Експериментална истражибвања. 3. Једнофакторни модели и одређивање функције одзива у зависности од више ороменљивих на основу једнофакторног експеримента. 4. Вишефакторни модели, кодирање И декодирање модела, регресиона и дисперзиона анализа модела. 5. Модели другог реда, кодирање и декодирање модела, регресиона и дисперзиона анализа модела. 6. Делимични (парцијални) фактори експеримента. 7. Литература. На крају је Прилог рада у коме се налазе примери примене програмских пакета Pascal, Fortran и MS Exel-a у обради података помоћу једнофакторног и вишефакторног плана експеримента. Монографија садржи 159 страна текста, 16 слика и дијаграма, 246 нумерисаних једначина, 29 табела, 46 библиографских извора.
(из рецензија)
Овако конципирано научно дело представља вредан допринос научној и стручној литературе из области моделирања процеса обраде. Аутор је на основу савремене домаће и стране литературе, а нарочито на основу великог броја сопствених истраживања сачинио вредно дело, које ће имати широк круг корисника у области моделирања процеса и примене факторних планова експеримента у току експерименталних истраживања, оптимизације или управљања процесима система или појавама. Осим истраживача публикација ће користити студенртима редовних као и последипломских студија.
У приказаним истраживањима су коришћени различити експериментални планови и математички модели од најједноставнијих, до најсложенијих планова другог реда као и делимичних планова експеримента. Такође се ту налази и дизајн планова експеримента са детаљно разрађеном одговарајућом регресионом и дисперзионом анализом за различите моделе, које обухватају кодирање и декодирање модела, одређивање коефицијента регресије, одређивање сигнификантности параметара модела, оцеан адекватности и тачности модела.
Детаљан приказ изведених сопствених експерименталних истраживања за различите услове обраде и математичке моделе омогућује корисницима да сами лакше конципирају своја експериментална истраживања, изведу их, одреде моделе а затим изврше њихову оцену и планирају нове моделе ако се покаже да је то потребно.
(о аутору)
Проф др. Павел Ковач  рођен је 1950. а Факултет техничких наука је завршио 1975 год. Магистарски рад је одбранио 1980 год. а докторску дисертацију 1987. год. све на Факултету техничких наука. Запослио се 1975. као асистент у научном раду, а за доцента на овом факултету је за ужу научну област конвенционални и неконвенционални поступци скидањем материјала изабран 1988. године, у звање ванредног професора изабран је 1993. године, а у звање редовног професора 1998. године. Објавио је 190 научних радова у међународним и домаћим научним часописима као и на међународним и домаћим скуповима. Објавио је један универзитетски уџбеник и збирку задатака за вежбе. Рецензент је и члан уређивачког одбора International Journal for Production Research (В. Британија). У последње време се осим поменуте научне области бави и еколошким технологијама и заштитом животне средине.

 

  • Није могуће приказати слику.