28 Јован Тепић, "Истраживање утицаја масе и брзине шинских возила на вредност отпора од кривине"


11.12.2013. - 13:39 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив монографије: „Истраживање утицаја масе и брзине шинских возила на вредност отпора од
                                            кривине”

Аутор: Јован Ђ. Тепић

Рецензенти:  др Стево Ерор, ред. проф. (у пензији) Саобраћајног факултета у Београду
             др Ђорђе Копић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду                     

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН – Графики центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачко – уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Радомир Фолић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
629.4.077

ТЕПИЋ, Јован Ђ.
     Истраживање утицаја масе и брзине шинских возила на вредност отпора од кривине / Јован Ђ. Тепић. – 1 изд. – Нови Сад : Факултет техничких наука, 2007 (Нови Сад : ФТН, Графички центар ГРИД). – 214 стр. : табеле, граф. прикази ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - Монографије” ;
бр. 28)
Тираж 100. – Библиографија.
ISBN 978-86-7892-075-2

а) Шинска возила – Кочење – Отпор   


(из садржаја)
    У раду је обрађен широк теоријски приказ отпорима кривина. Истраживања су изведена експериментално на умањеном моделу теретног воза размера NO 1:87, локомотива EMD SD 35 и вагони FALNS 121. Проведено је истраживање утицаја вредности масе, распореда масе терета унутар састава воза и брзине кретања на вредност отпора кривине. Истраживања су изведена за кривину Р 457,2 мм. Експеримент је сниман дигиталном камером SONY TRV 19.  Мерење времена кретања воза је остварено уређајем за мерење времена ATM-JT. Гравитационом методом су одређени стални отпори локомотиве, празног и натовареног вагона. Разматране су комбинације састава воза: празан воз, један натоварен вагон напред-назад и два натоварена вагона напред-назад. Варирање брзине кретања остварено је променом напона од 4 до 12 В на исправљачу истосмерне струје ATM-TJ. Статистичком анализом утицаја брзине, вредности масе и распореда масе терета унутар састава воза проведеном помоћу Т-теста и Signum–теста утврђен је значајан утицај ових параметара на вредност отпора кривине.
(из рецензије)
Наведене потврде основних хипотеза, затим сингеријска дејства основних параметара и изложена етиологија
Отпора кривине у значајној мери генерално проширује сазнање из области отпора шинских возила. Оно што можемо са сигурношћу потврдити то је откривена логика односа отпора кривине са вредношћу масе, распореда масе и брзином кретања.
(Проф.др Ђорђе Копић)
Један од најзначајнијих практичних резултата овог рада налази се у формираном плану и методологији рада. Поред смерница за даљња истраживања ове проблематике у ХО стандарду, рад садржи и инструкције које треба следити у евентуалним експериментима ове врсте на реалним моделима.
 ( Проф.др Стево Ерор)
( о аутору)
Доц. др Јован Тепић, дипл инж. машинства, рођен у Живаји 24.06.1959. године, општина Костајница, Република Хрватска. Основну школу је завршио у Хрватској Дубици, а Средњу машинску техничку школу у Загребу.
Дипломирао је на Факултету стројарства и Бродоградње у Загребу, а последипломатске студије је завршио на Факултету техничких наука у Новом Саду где је одбранио магистарску тезу „ Истраживање понашања вучне силе при проласку шинских возила кроз кривину“. Докторску дисертацију  „Истраживање утицаја масе и брзине шинских возила на вредност отпора од кривине“ одбранио је на Факултету техничких наука у Новом Саду. Радио је у МК “Жељезара Сисак”  на пословима инжењера технолога, главног инжењера и руководиоца Енергане, те технички директор Циглане ” Развитак” Илок. Био је сарадник техничког часописа “ друштво енергетичара Сисачко- Банијске регије” И предавач наведеног друштва за стручно усавршавање радника.  Од 2006. ради на Факултету техничких наука у Новом Саду  на Катедри за технологије транспортних  система. Објавио је више стручних и научних радова са међународним учешћем  и аутор је једне  монографије,  и једне скрипте.

 

  • Није могуће приказати слику.