405 Милан Зељковић „Програмирање нумерички управљаних обрадних система”


05.12.2013. - 12:32
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Програмирање нумерички управљаних обрадних система”

Аутори: Милан Зељковић
Слободан Табаковић
Ацо Антић

Рецензенти: Проф. др Ратко ГАТАЛО, дипл. инг. ФТН Нови Сад
  Проф. др Милош ГЛАВОЊИЋ, дипл. инг. Машински факултет у Београду

Припрема за штампу: Доц. др Слободан ТАБАКОВИЋ, дипл. инг
     Владимир БЛАНУША, дипл. инг. – мастер
     Цвијетин МЛАЂЕНОВИЋ, дипл. инг. – мастер

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад

Штампање одобрио: Савет за издавачко уређивачку делатност ФТН у Новом Саду

Председник Савета за издавачко-уређивачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.7/.9-52(075.8)

ЗЕЉКОВИЋ, Милан
     Програмирање нумерички управљаних обрадних система /
Милан Зељковић, Слободан Табаковић, Ацо Антић. - 1. изд. -
Нови Сад : Факултет техничких наука, 2013 (Нови Сад : ФТН, Графички центар ГРИД). - X, 257 стр. : илустр. ; 24 цм. - (Едиција “Техничке
науке - уџбеници” ; бр. 405)
Тираж 100. - Библиографија
ISBN 978-86-7892-523-8

а) Машине алатке - Нумеричко управљање
COBISS.SR-ID 279950855




Из садржаја



Садржај књиге се односно на експлоатацију нумерички управљаних машина алатки и у оквиру тога на ручно програмирање ових машина. Материја је изложена у пет поглавља. Почиње са кратким основама нумеричког управљања. Након тога изложена је општа методологија програмирања, а затим следи детаљна методологија програмирања НУМА. У другом делу књиге приказани су примери програмирања НУМА за обраду стругањем, глодањем, обрада лима пробијањем и обрада ласером. На крају је наведен списак коришћене литературе.

Из рецензија



Рукопис под насловом „Програмирање нумерички управљаних обрадних система” обрађује област програмирања нумерички управљаних машина алатки кроз приказ метода, опис карактеристичних функција и приказ већег броја примера. Рукопис је писан јасним стилом. Материја коју обрађује је изложена врло систематично. Примери су изабрани врло зналачки да покрију проблематику програмирања захвата који се реализују на изабраним НУ машинама. Наведени примери су врло добро илустровани кроз фазе обраде приказане на одговарајућим плановима обраде. Коментари уз управљачке програме су добро повезани са одговарајућим захватима из планова обраде. ....
Мишљења сам да ће публикација представљати велику помоћ за студенте да брже савладају проблематику а због оскудности литературе у овој области она ће добро доћи и стручњацима из индустрије.
                                   Др Ратко Гатало, редовни професор у пензији, Факултет техничких наука Нови Сад

Помоћни уџбеник под насловом „Програмирање нумерички управљаних обрадних система” представља материјал који омогућава теоријску и практичну едукацију у области програмирања нумерички управљаних машина алатки. Пошто поменута проблематика представља део материје која се обрађује планом и програмом предмета: Аутоматизација у производном машинству предлажем да се припремљени рукопис изда као помоћни уџбеник.
                                  Др Милош Главоњић, редовни професор, Машински факултет Београд

О ауторима



Др Милан Зељковић је редовни професор Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. Руководилац је Лабораторије за машине алатке, флексибилне технолошке системе и аутоматизацију поступака пројектовања на Дапартману за производно машинство. У оквиру научно-наставне делатности бави се преко тридесет година пројектовањем и експлоатацијом машина алатки и флексибилних технолошких система, као и развојем производа применом савремених програмских система. У оквиру истраживачког рада бави се проблематиком главних вретена машина алатки, котрљајним улежиштењем и развојем ендопротетичких помагала. Руководи и руководио је већим бројем националних пројеката из програма технолошког развоја, као и међународним ЦЕПУС ИИ пројектом. Објавио је неколико уџбеника и научних публикација, преко стопедесет научно стручних радова, као и одређени број радова у међународним часописима са  СЦИ листе.

Др Слободан Табаковић је доцент Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. У оквиру научно-наставне делатности бави се пројектовањем производа применом рачунара, аутоматизованим програмирањем НУ машина алатки, као и виртуалним пројектовањем производа. У оквиру истраживачког рада бави се проблематиком развоја машина алатки на бази паралелних механизама, и аутоматизованим пројектовањем ендопротетичких помагала. Објавио је већи број научно стручних радова као и одређени број радова у међународним часописима са СЦИ листе.

Др Ацо Антић је доцент Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. У оквиру научно-наставне делатности бави се експлоатацијом НУ машина алатки и осталих компоненти флексибилних технолошких структура. У оквиру истраживачког рада бави се динамиком процеса обраде резањем и индиректном идентификацијом стања похабаности алата. Објавио је већи број научно стручних радова као и одређени број радова у међународним часописима са СЦИ листе.
 

  • Није могуће приказати слику.