Предмет: Математика 1 (06 - EOS02)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областМатематика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..


Предмети којима је предуслов предмет Математика 1

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Лабораторија из електричних мерењадане
Оспособљавање студената на апстрактно мишљење и стицање основних знања из области Математике (Релације, теорија бројева, матрице и детерминанте, систем линеарних једначина, математичка индукција и биномни образац,полиноми, вектори ианалитичка геометрија).
Стечена знања користи у даљем образовању и у стручним предметима прави и решава математичке моделе из стручних предмета користећи градиво из области Математике 1.
Теоријска настава:Релације. Реални и комплексни бројеви. Математичка индукција и биномни образац. Елементарне функције. Матрице, детерминанте и системи линеарних једначина.Полиноми. Вектори у Еуклидском простору и аналитичка геометрија. Практична настава (вежбе): На вежбама се раде одговарајући примери са теоријске наставе којим се увежбава предјено градиво а самим тим вежбе доприносе и разумевању датог градива.
Предавања; Нумеричко рачунске вежбе. Консултације. Предавања се изводе комбиновано. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања градива. На вежбама, која прате предавања, раде се карактеристични задаци и продубљује се изложено градиво са предавања. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације. Део градива, који чини логичку целину, може се полагати и у току наставног процеса у облику следећих 2 модула (први модул: Релације, елементарне функције, реални и комплексни бројеви, математичка индукција и биномни образац, матрице, детерминанте и системи линеарних једначина; други модул: Полиноми, вектори и аналитичка геометрија).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ј.Никић, И.ЧомићМатематика 12001Symbol, Нови СадСрпски језик
Н.М.РалевићЗбирка решених испитних задатака из Математике 12005Symbol, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бухмилер др Сандра
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Царић др Биљана
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бајић Папуга Буда
Доцент

Аудиторне вежбе