Предмет: Дигитална обрада сигнала (06 - EK314)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.02.2008..


Предмети којима је предуслов предмет Дигитална обрада сигнала

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Дигитални филтридане
Као уводни предмет у низ предмета који се баве дигиталном обрадом појединих врста сигнала, овај курс има образовни циљ да студентима пружи фундаментална знања о дигиталној обради сигнала и њеној примени. Циљ је да студенти након аналогних упознају и дигиталне сигнале и системе за њихову обраду. Потребно је упознати дигиталне сигнале и у фреквенцијском домену, као и дигиталне филтре и методе њиховог пројектовања.
На предавањима студенти упознају основне алгоритаме обраде сигнала у дискретном времену и најважније трансформације дискретних сигнала. Централни део курса је брза Фуријеова трансформација. Дигиталне филтре упознају кроз конкретне примере, а потом науче основне методе њиховог пројектовања уз коришћење одговарајућих софтверских алата. На основу стечених знања умеју да анализирају дати проблем, изаберу одговарајућу класу дигиталног филтра и методу пројектовања, изврше пројектовање и имплементацију дигиталног филтра. На вежбама стичу практична искуства са Matlab DSP Toolbox-om. Знају да процене и израчунају основне параметре дигиталног филтра. Умеју да идентификују и квалификују потенцијалне проблеме у имплементацији дигиталних филтара и да нађу решење.
•Практични аспекти А/Д и Д/А конверзије и теореме о одабирању. •Трансформације дискретних сигнала и везе међу њима (ZT, FTD, DFT). •Брза ФТ и брза конволуција. •Примери дигиталних FIR i IIR филтара и њихове карактеристике. •Основне методе пројектовања дигиталних филтара (уз упознавање Matlab DSP Toolbox-a).
Читав ток предавања (3 часа недељно) континуирано је праћен синхронизованим аудиторним и рачунарским вежбама. Предавања изводи професор користећи PowerPoint презентације које су доступне студентима у .пдф формату. Презентације са анимацијама илуструју кључне детаље на предавањима. На аудиторним вежбама решавају се проблемски задаци спектралне анализе дигиталних сигнала и пројектовања дигиталних филтара. Комплетно градиво праћено је вежбама у Рачунарском центру ФТН, где студенти стичу практично искуство у раду са софтверским алатима за дигиталну обраду сигнала. Припрема за вежбе и израда домаћих задатака врши се преко Web портала Катедре помоћу посебно креираних on-line вежби. Стечена теоријска знања проверавају се у току семестра у форми теста (колоквијума), а практични рад верификује се кроз израду кратких пројектних и домаћих задатака. То су све предиспитне обавезе, а на завршном испиту врши се провера укупно стечених знања на овом курсу.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Милан Сечујски, Владо Делић, Никша Јаковљевић, Игор Радић"Збирка задатака из дигиталне обраде сигнала"2007ФТН, Нови СадСрпски језик
Љиљана Милић и Д. Добросављевић"Увод у дигиталну обраду сигнала"1995ЕТФ, БеоградСрпски језик
Владо Делић и др.ППТ презентације са предавања и он-лине вежбе преко Web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала2007Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумдане20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сечујски др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Мак Роберт
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Бркљач др Бранко
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Пекар Дарко
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Николић Душан
Лаборант

Организација извођења лабораторијских вежби-лаборанти