Предмет: Дигитални филтри (06 - EK411)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2008..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Дигитална обрада сигналадане
Након стицања фундаменталних знања о дигиталној обради сигнала на истоименом предмету, циљ овог курса је да прошири и продуби знање студената кроз упознавање са напреднијим алгоритмима и апликацијама дигиталне обраде сигнала. Циљ је да се упознају методе пројектовања оптималних филтара и адаптивних система који се све више користите у пракси.
На предавањима студенти ће упознати теоријске границе и методе пројектовања оптималних дигиталних филтара и адаптивних система. Научиће да изаберу оптималне структуре за реализацију и да пројектују и сложене системе за дигиталну обраду сигнала. Познаваће методе за естимацију спектра сигнала. На овом курсу већи нагласак је на вежбама у Лабораторији за дигиталну обраду сигнала на ФТН, где ће студенти научити да користе специјализовани софтвер за пројектовање дигиталних филтара.
•Методе пројектовања и избор структуре за реализацију оптималних дигиталних FIR i IIR филтара. •Multirate системи. •Адаптивни системи. •Естимација спектра (уз упознавање Matlab Simulink-a).
Читав ток предавања (2 часа недељно) континуирано је праћен синхронизованим аудиторним (1 час) и рачунарским вежбама (2 часа недељно). Предавања изводи професор користећи PowerPoint презентације које су доступне студентима у .pdf формату. Презентације са анимацијама илуструју кључне детаље на предавањима. На аудиторним вежбама решавају се проблемски задаци. Комплетно градиво праћено је вежбама у Лабораторији за дигиталну обраду сигнала на ФТН, где студенти стичу практично искуство у раду са софтверским алатима за дигиталну обраду сигнала. Припрема за вежбе и израда домаћих задатака врши се преко Web портала Катедре помоћу посебно креираних on-line вежби. Део стечених теоријских знања се проверава у току семестра у форми теста (колоквијума), а практични рад верификује се кроз израду и одбрану кратких пројектних и домаћих задатака. То су све предиспитне обавезе, а на завршном испиту врши се провера укупно стечених знања на овом курсу.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Милан Сечујски, Владо Делић, Никша Јаковљевић, Игор Радић"Збирка задатака из дигиталне обраде сигнала"2007ФТН, Нови СадСрпски језик
Љиљана Милић, Зоран Добросављевић"Увод у дигиталну обраду сигнала"1995Наука, БеоградСрпски језик
Милан Сечујски, Никша Јаковљевић”Презентације са предавања и on-line вежбе преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала”2010Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумдане20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сечујски др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Делић др Владо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јаковљевић др Никша
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Сузић Синиша
Доцент

Лабораторијске вежбе