Предмет: Технологија и организација грађења 2 (06 - GG33)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областОрганизација, технологија грађења и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Стицање знања о процесу грађења грађевинских објеката и начинима организовања радова при извођењу објеката високоградње и нискоградње.
Оспособљеност за израду елабората организације и уређења градилишта, израду динамичких планова грађења, дефинисање и примену мера заштите на раду при грађењу, као и учешће у организовању и вођењу градилишта. Стечена знања директно се примењују у инжењерској пракси.
Пројекат технологије и организације грађења. Градилишни услови. Однос технологије грађења и организације градилишта. Шеме организације градилишта (привремени објекти, примена механизације). Мере сигурности и заштите на раду при грађењу. Организација грађења. Организација грађења и усвојена технологија. Истраживање операција (примена у грађевинарству). Методе планирања (ЦПМ, ПЕРТ, гантограми, циклограми). Обрада планова на рачунару. Основна документација при грађењу.
Настава се реализује кроз предавања у виду презентација појединих методских јединица и графичких вежби које студент самостално ради на часу уз консултације са асистентом. Студент на часовима вежбања на основу добијених информација (предавања, литература, консултације и генералних упутстава на почетку вежбања), решава постављене задатке (графичке вежбе). Сви одрађени и позитивно оцењени радови су услов за излазак на испит. Део вежбања се изводи у рачунрском центру и урађене рачунарске вежбе су услов за излазак на испит. Испит обухвата целокупно градиво изложено у току семестра, полаже се писмено и усмено. Писмени део испита се може полагати и кроз 2 модула у току наставног процеса. Оцена испита се формира на основу похађања предавања и вежби, оцене графичких радова, рачунарских вежби, писменог и усменог дела испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Тривунић М., Матијевић З.Технологија и организација грађења - практикум2004ФТН Едиција техничке науке-уџбеници, бр. 96Српски језик
Тривунић М., Матијевић З.Технологија и организација грађења - практикум2006ФТН Едиција техничке науке-уџбеници, бр. 126Српски језик
Трбојевић Б.Организација грађевинских радова1988Грађевинска књигаСрпски језик
Флашар А., Вуковић С., Брана П.Проучавање технолошких процеса у грађевинарству1985FTN IIG, Посебно издање 8Српски језик
Тривунић М.Материјали са предавања2007Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Колоквијумдане20.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Тривунић др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Дражић др Јасмина
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бибић Драгана
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Поповић мр Борјан
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Старчев-Ћурчин др Анка
Ванредни професор

Аудиторне вежбе