Предмет: Комбинаторика и теорија графова (17 - IZOO63)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеоријска и примењена математика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 15.11.2012..

Основни циљ предмета јесте оспособљавање студената на апстрактно мишљење и стицање основних знања из области класичних комбинаторних објеката, некласичних комбинаторних објеката и теорије графова. Студенти ће учити да класификују проблеме из комбинаторике, а затим и да их их решавају користећи познате комбинаторне методе, кроз усвајање теоријских знања и решавање практичних примера. Кроз учења познатих појмова и тврђења из теорије графова, студент ће бити оспособљен да поставља графовске моделе из примена у дрругим дисциплинама (нпр. рачунарству и транспорту). Особине графова биће прецизно математички доказане, са циљем да студент овлада техникама доказивања.
Као исход предмета, студенти ће поседовати основна знања из области класичних комбинаторних објеката, некласичних комбинаторних објеката и теорије графова, уз чега ће њихова способност апстрактног размишљења и вештина доказивања бити у великој мери унапређена. Студенти ће бити способни да препознају комбинаторике објекте и да их решавају познатим методама, као и да поставља графовске моделе из примене.
Предавања (теоријска настава). Класични комбинаторни објекти (пермутације, варијације и комбинације са и без понављања), партиције скупова, Стирлингови бројеви друге врсте, рекурентне формуле, генераторне функције, основни појмови теорије графова, повезаност графова, специјалне класе графова, изоморфизам графова, матрице суседства, операције над графовима, стабла, планарни графови, Ојлерови и Хамилтонови путеви, Хамилтонове контуре. Практична настава (вежбе): На вежбама се раде одговарајући примери и тестови са теоријске наставе, којим се увежбава дато градиво, а самим тим вежбе доприносе и разумевању датог градива.
Предавања; Рачунске вежбе. Консултације. Предавања се изводе динамично и интерактивно. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним и репрезентативним примерима ради лакшег разумевања градива. На вежбама, која прате предавања, раде се карактеристични задаци и продубљује се изложено градиво са предавања. Поред предавања и вежби редовно се одржавају редовне консултације и групне консултације. Део градива, који цини логичку целину,може се полагати и у току наставног процеса у облику следећих 2 модула. Први модул:Комбинаторика. Други модул:Теорија графова.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Tošić RatkoKombinatorika1999Univezitet u Novom SaduСрпски језик
Д. Машуловић, М.ПецхЗбирка задатака из комбинаторике2015Природно-математички факултет, Департман за математику и информатикуСрпски језик
Robin J. WilsonIntroduction to Graph Theory1996Robin WilsonЕнглески
I. Bošnjak, D. Mašulović, V. Petrović, R. TošićZbirka zadataka iz teorije grafova2006Prirodno-matematicki fakultet, Departman za matematiku i informatikuСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Пантовић др Јованка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Дураковић др Наташа
Доцент

Аудиторне вежбе