Предмет: Социологија рада (12 - IM1003)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областСоциологија
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Да се стекну социолошка знања о актерима рада, облицима и структури организације рада, као и повезаности организације рада и друштва како би се повећала ефикасност управљања људским ресурсима и организацијиом.
Стицање знања о значају рада и друштвеним факторима који утичу на вредност рада, знања о теоријским схватањима организације рада и савременим моделима организације, знања о формалној и неформалној структури организације рада, знања о факторима који утичу на успешност организације, знања о теоријама мотивације и мотивационим моделима, знања о облицима сукоба, знања о отуђеном раду и хуманизацији рада, знања о утицају технике и техничке интелигенције на развој друштва, знања о глобалним променама у савременом друштву и факторима промена.
Човек и вредност рада: подела и професионализација рада, потребе, интереси и вредности као покретачи људског рада. Теоријска схватања организације рада: научно управљање, теорија међуљудских односа, теорија бирократске организације, ситуациона теорија, бихејвиористичка теорија. Савремени модели организације: једноставни, бирократски, мултидивизиони, професионални, јапански модел, ad hoch кратија. Структура организације: формална хоризонтална и вертикална структура, ауторитет и одговорност у организацији, пријатељске и интересне групе. Фактори развоја организације: успешност организације, утицај националних култура, технологије и организационе културе на успешност. Мотивација рада: теорије мотивације и мотивациони модели, радни морал и продуктивност, људски ресурси. Отуђење у раду и доколица: отуђење у раду, отуђење и технологија, отуђење у доколици. Сукоби у организацији: социјални, организациони и лични сукоби, синдикати и моћ радника, штрајкови, индустријаска саботажа, криминал белих крагни и корпорацијски криминал. Хуманизација рада: радне групе, тимски рад, облици колективног преговарања и индустријска демократија. Промене у раду у модерном добу: економија знања, политика запошљавања, незапосленост, несигурност радног места, крај посла за цео живот. Глобалне промене и фактори промена: класна структура модерног друштва и канали покретљивости, глобализација и економске неједнакости, утицај технике, културе, политике и економије на развој друштва.
Настава се изводи у облику предавања, учешћа студента у дискусијама о изложеним проблемима, као и израде семинарских радова, излагања семенираских радова на вежбама и дискусије студената о проблемима семинарског рада.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Радош РадивојевићСоциологија рада, Зборник текстова2005Факултет техничких наукаСрпски језик
Радош РадивојевићТехника и друштво2004Факултет техничких наукаСрпски језик
Entony GidensСоциологија2003Економски факултет, БеоградСрпски језик
Силвано БолчићСвет рада у трансформацији2003Плато, БеоградСрпски језик
Majkl HaralambosУвод у социологију2002Маркетинг голдингСрпски језик
Keth GrintThe Sociology of Work1991Cambridge, PolityЕнглески
Rudi VoltiAn Introduction to the Sociology of Work and Occupations2007Sage PublicationsЕнглески
Clifton D. Bryant, Dennis L. Peck21st Century Sociology: A Reference Handbook2007Sage PublicationsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Колоквијумдане30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радивојевић др Радош
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Петровић Живојин
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Пејић др Соња
Ванредни професор

Аудиторне вежбе