Предмет: Електротехника, околина и заштита (06 - Z107)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕлектротехничко и рачунарско инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је да се изуче основни појмови о временски константним и временски променљивим електричним струјама, о електрицитету и електричним особинама материјала. Поред тога циљ је да се представи начин рада електроенергетског система и електричних машина (начин рада, принципи, врсте и сл.), као и могућности њихове примене у савременим електромоторним погонима, односно у системима заштите животне средине (одвођења димних и штетних гасова, одвођење отпадне воде, транспорт штетних материја и сл.). Циљ је и да се представе појаве које утичу на електричну околину и околну животну средину услед рада ЕЕС-а и ел. потрошача, као и савремени стандарди и методе заштите.
Студенти ће се оспособити да разумеју основне појмове о временски константним и временски променљивим електричним струјама. Овладаће појмовима о електрицитету и електричним особинама материјала. Оспособиће се за разумевање начина рада електроенергетског система и његових главних потрошача (елек. машина и сл.). Моћи ће да примењују савремене ел. машине и електромоторне погоне у системима заштите животне средине (одвођења димних и штетних гасова, одвођење отпадне воде, транспорт штетних материја и сл.). Разумеће појаве које утичу на електричну околину и околну животну средину и моћи ће да примењују савремене стандарде и методе заштите.
Основни појмови о електричној енергији. Једносмерне струје. Наизменичне струје. Принципи решавања ел. мрежа. Организација савременог електроенергетског система - Производња, пренос и потрошње електричне енергије. Електричне околина ел. машине. Принципи електромеханичке конверзије енергије. Врсте електричних машина, основни елементи и карактеристике. Трансформатори. Ротационе ел. машине. Наизменичне машине. Асинхроне машине - Кавезни и клизно-колутни мотори. Једносмерне машине. Синхроне машине. Негативни утицаји електричне енергије - зрачења и кондукционе сметње. Електрична околина - Утицај на друге уређаје, утицај на жива бића. Електромагнетна поља далековода, трансформатора и расклопних постројења - стандарди и препоруке. Методе заштите.
Предмет ће се изучавати кроз излагање теоретских принципа на предавањима, решавање одговарајућих проблема на аудиторним вежбама и практичан рад у лабораторији и погону (демонстрације и вежбе).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Мирослав ПршаОснови електротехнике за студенте неелектротехничких факултета1995StylosСрпски језик
Леви, Е., Вучковић, В., Стрезоски, ВОснови Електроенергетике1997Stylos - ФТНСрпски језик
Мирослав Прша, Ласло ЈухасОснови електротехнике - збирка задатака за студенте неелектротехничких факултета2001ФТН ИздаватштвоСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Завршни испит - I деонеда20.00
Завршни испит - II деонеда20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јухас др Анамарија
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Касаш-Лажетић др Каролина
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Херцег др Дејана
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Милутинов др Миодраг
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Лукић Јован
Предавач

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Гецић др Марко
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Тодоровић др Иван
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Аџић мр Евгеније
Доцент

Лабораторијске вежбе