Предмет: Енергетска електроника у погону и индустрији (12 - EE424A)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 10.10.2005..

Основни циљ предмета је стицање знања везаних за примену енергетске електронике у индустријским погонима, анализа структура електромоторних погона, типова и врсте мерне и сензорне опреме, програмабилних логички контролери и надзорни системи.
- познавање врста претварача енергетске електронике и начина анализе њиховог рада - познавање техника аквизиције и обраде сигнала у индустријском окружењу - познавање начина контроле и вођења индустријских процеса
Увод. Пројектовање уређаја енергетске електронике за погон и индустрију. Место и значај моделовања енергетских претварача и погона. Класификација симулационих алата. Методе симулације система енергетске електронике у регулисаним погонима. Методе моделовања енергетских претварача. Идеализације и апроксимације. Општи типови претварача. Место и значај уређаја енергетске електронике у погонима. Наизменичне машине у индустрији. Технике импулсно ширинске модулације. Скаларна и векторска контрола. Опште карактеристике фреквентих регулатора. Сензори у индустрији. Врсте и типови. Програмабилни логички контролери. Индустријске мреже. Надзорни и аквизициони системи. Поступак израде уређаја. Паковање и заштита. Зрачење и виши хармоници – електромагнетна компатибилност (EMC). Техничка документација. Стандарди и тестирање.
Предавања и лабораторијска вежбања су усмерена на упознавање и самостално руковање савременим елементима индустријске аутоматизације. Предвиђа се посета фабрикама у циљу потпуног разумевања градива које је теоријски излагано и практично проверавано на лабораторијским вежбањима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
В.Васић, Ђ. ОросЕнергетска електроника у погону и индустрији2012ФТН, Нови СадСрпски језик
Б.ДокићЕнергетска електроника-претварачи и регулатори1999ЕТФ – Бања ЛукаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада60.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Васић др Веран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Поробић др Владо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Милићевић др Драган
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе