Предмет: Основи процесне технике (17 - M3313)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроцесна техника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Упознавање са основним појмовима и методама решавања проблема из области процесне технике, као и примена на конкретне процесе и постројења.
Стицање знања о методама анализе процесних операција, као и о могућностима њихове примене у различитим гранама индустрије.
Одређење и тумачење процесне технике (дефиниционо одређење и карактеризација ПТ, примери, класификације, задатак и улога машинске струке, неопходне подлоге за бављење ПТ). Основни појмови и дефиниције у ПТ (радни и помоћни медијуми, вишекомпонентне супстанције, концентрација, апаратурно-процесна јединица, појам прераде у ПТ). Основне процесне операције (операције без додатних медијума, операције с додатним медијумима, комплексне процесне операције). Појам равнотеже и феномена преноса у вишекомпонентним хетерогеним срединама (услови равнотеже, различити начини изражавања потенцијала преноса, флуксеви, конвективни пренос). Примена принципа одржања у вишекомпонентним срединама - поступци билансирања (опште извођење једначина преноса и макро биланса, поступци билансирања). Механика флуида вишефазних система као основ ПТ. Термодинамика смеша као основ ПТ. Теорија дифузионог преноса масе као основ ПТ. Хемијска кинетика и ПТ. Теорија сличности, моделирање и симулација у ПТ. Ефикасност процесних операција и система. Надгледање, регулација и управљање процесних постројења. Економија процесних система. Методи и поступци оптимизације у ПТ. Методи енергетске интеграције. Базе процесних података и израчунавања. Процесна постројења и животна средина.
Предавања, рачунске и аудиторне вежбе, консултације. Оцена испита се формира на основу успеха из рачунских вежби и испита. Алтернативно, испит се може полагати преко 2 колоквијума. У случају да студент положи оба колоквијума, не излази на испит.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Димић Милан, Ђаковић ДамирОснови процесне технике, скрипте2016ФТН, Нови СадСрпски језик
Јаћимовић Б. и Генић С.Топлотне операције и апарати, део 1, Рекуперативни размењивачи топлоте2004Машински факултет, БеоградСрпски језик
Вороњец, Д.Технолошке операције1979Машински факултет, БеоградСрпски језик
С. СтанишићТехнолошке операције II Топлотне и дифузионе операције1978Технолошки факултет, Нови СадСрпски језик
Грбавчић, Ж., Соколовић, Д.Основи процесне технике - механичке операције2015Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ђаковић др Дамир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Соколовић др Дуња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Соколовић др Дуња
Редовни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Соколовић др Дуња
Редовни професор

Рачунарске вежбе