Предмет: Аутоелектрика (06 - M2552)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектротехничко и рачунарско инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2012..

Циљ предмета је развој знања из области електичних инсталација које се примењују у возилима опште намене са моторима са унутрашњим сагоревањем. Знања обухватају кратку истоију развоја у овој области, њено тренутно стање као и правце биудућег развоја.
Полазници овог предмета це бити обуцени да разумеју поставке електричних склопова у возилима погоњеним моторима са унутрашњим сагоревањем, начин рада и улогу битних делова у склопу. Предвидјене лабораторијске вежбе ће омогућити разумевање видова мерења, потребне мерне опреме као и руковање њоме у сврху испитивања рада појединих делова склопа.
Кратак историјат развоја електричних инсталација у возилима погоњеним моторима са унутрашњим сагоревањем. Основни принципи рада битних делова који се примењују у савременим возилима и захтеви који се постављају пред њих. Међусобни утицај делова и основни прорачуни њихових параметара. Поставке исталација примењемих у савременим возилима. Правци будућег развоја електричних инсталација у моторним возилима.
Настава се изводи у виду предавања, рачунских вежби и лабораторијских вежби. У оквиру предавања излажу се поставке најбитнијих врста електроинсталација у возилима, захтеви који се постављају пред њих, теоријске основе рада појединих делова и њихов међусобног утицај. Предавања укључују и оквирни историјат претходно навадених ставки као и правце будућег развоја. Рачунске вежбе укључују решавање задатака путем којих полазник ближе упознаје са начином рада склопа електроинсталације у возилу, прорачуном параметара битних делова и њиховог међусобног утицаја. Лабораторијске вежбе се изводе у лабораторији опремљеној са одговарајућим макетама склопова електроинсталација у возилима, мерном опремом и рачунарском опремом. Радом на овој опреми полазници стичу непосредан увид у начин рада делова унутар читавог склопа као и практична искуства везана за мерење и коришћење мерне опреме.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Bosh GmbHAutomotive electrics, Automotive electronics2004John Wiley & SonsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада40.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Милићевић др Драган
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Милићевић др Драган
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе