Предмет: Теорија одлучивања (12 - IFE235)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2017..

Циљ предмета јесте овладавање вештинама ефикасног доношења пословних одлука у условима неизвесности и ризика, уз примену метода и техника вишекритеријумског и/или вишециљног одлучивања.
Разумевање процеса одлучивања као најважнијег задатка менаџера за доношење добрих пословних одлука. Разумевање ограничења која се јављају приликом одлучивања. Овладавање мотодама, техникама и софтверским алатима за одлучивање. Овладавање методама подршке одлучивању на основу расположивих података из предузећа и имплеметација донетих одлука у реалном окружењу.
Појам и дефиниција одлучивања. Стилови одлучивања. Дефинисање одлуке и врсте одлука. Теорије одлучивања. Доносилац одлуке и његове преференце. Проблем рационалности у одлучивању. Неограничена и ограничена рационалност. Фактори одлучивања. Фазе у процесу одлучивања. Околности у којима се одлучује. Одлучивање у условима неизвесности (фаззy системи и скупови). Одлучивање у условма ризика. Модели и технике одлучивања. Анализа одлучивања са и без узорковања. Вишеатрибутивно одлучивање. Групно одлучивање. Методе вишекритеријумске анализе: VIKOR, ELECTRA, PROMETHEE, AHP. Експертни системи у одлучивању. Софтвери за подршку одлучивању (СПО). DecisionLab, Expert Choice
Предавања су аудиторна, док се на вежбама рад одвија делом аудиторно у радним групама по три студента са циљем решавања проблема одлучивања, а делом у рачунарској лабораторији уз обавезно коришћење софтвера за доношење одлука: Expert Choice, Doctus i DecisionLab.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Колоквијумдада20.00
Колоквијумдада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Анишић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Медић Ненад
Доцент

Аудиторне вежбе