Предмет: Методе и технике управљања пројектима (14 - IZOO18)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент-пројектовање производних система
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 29.05.2014..

Упознавање студената са појмом пројекат, значајним процесима за управљање пројектима и стицање знања и вештина потребних за покретања и управљање пројектима унапређења и примене савремених технологија. Усвајање знања о постојећим стандардима и методологијама (PMI, IPMA…) и неопходности практичне примене знања управљања пројектима у свим пословним подручјима.. Кроз предмет се приказује како сложени ИТ пројекти могу бити ефективно испланирани, реализовани и надзирани. Који алати и методе се користе у појединим фазама развоја и на који начин се све то примењује у пракси.
Након одслушаног предмета студенти ће бити оспособљени за иницирање пројеката, самостално решавање конкретних задатака, упознати са основним процесима, контролама и савременим методама (агилно управљање пројектима, /Scrum/, MSF…) које се користе у примени нових технологија и обучени за учествовање и вођење пројеката.
Уводна разматрања о пројектима. Стандарди и методологије управљања пројектима (PMI, IPMA...). Управљање опсегом пројекта. Управљање интеграцијом. Управљање временом. Управљање трошковима. Управљање квалитетом пројекта. Управљање ресурсима. Управљање комуникацијом на пројекту. Управљање ризиком. Управљање набавком. Методологије управљања пројектима развоја базираног на ИТ. Функционална декомпозиција система коришћењем IDEF0 методологије. Агилно управљање пројектима. Scrum методологија. PRINCE2 методологија. MSF (Microsoft Solutions Framework) агилна методе пројектовања.
Метод извођења наставе базиран је на мултимедијалним предавањима и рачунарским вежбама. На предавањима се објашњавају основни модели и теоријски прилази, а на конкретним примерима показује се примена стечених знања. На рачунарским вежбама се настава обавља у интерактивној форми кроз коришћење алата за моделовање. Метод извођења наставе подразумева да се најмање четрдесет процената времена посвети активном учешћу студената.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Морача, С.Управљање ИТ пројектима2010Факултет Техничких Наука, Нови СадСрпски језик
Група аутораКорпус знања за управљање пројектима (PMBOK водич) четврто издање2010PMBOK®/ FTNСрпски језик
Fabrizio FioravantiSkils for Managing Rapidli Changing IT Projects, 2006IRM Press, USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада45.00
Колоквијумдане25.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радаковић др Никола
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Симеуновић др Ненад
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Матић Данка
Истраживач приправник

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Вукмановић Милош
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Новковић Теодора
Асистент-Мастер

Рачунарске вежбе