проф. Денеш Дебреи


Недостаје слика

Денеш Дебреи

Редовни професор


Телефон
E-mail
Академско звањеРедовни професор
Тренутно нема података о биографији запосленог!
НазивУ Установи
Позоришна представа

Диплома

Драмске и аудиовизуелне уметности

Академија уметности

1986

Критеријум продукцијеОпис
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуПлес на сцени: сарадња са Јожефом Нађом у „Centre Chorégraphique National“ у Орлеану, Француска, у следећим представама: La Mort de L’empereur, Comédie Tempio, Les Echelles d’Orphée, Anatomie d’un Fauve, Les Commentaires d’Habacuc, Le vent dans le sac, Woyzeck, Les veilleurs, Poussière de soleil (асистент за кореографију), од 1989.
(УД32) мајсторски курсеви, семинари, радионице и јавна предавања у земљи и иностранствуВођење међународне уметничке радионице сценског покрета Меморија тела (са Х. Варгом), Келебија, 2018. (аутор концепта и водитељ са Х. Варга)
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранству„Smiling in the forest“, представа међународног значаја, са кореографом Мин Танаком, Токио, Јапан, 2004.
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранствуПежија позоришне представе Vidd hírét az igazaknak (Тихи зов), по мотивима романа Марло Морган у продукцији Позоришног удрузења „Летњи Биоскоп“ из Суботице, 2018. (аутор)
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранствуПростор, сценографија и режија уличног перформанса Lifkoptikum, затварање међународног фестивала Дезире, Суботица, 2016. (аутор)
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранствуГлавна улога у представи Le vent dans le sac, у сарадњи са Нађ Јожефом у „Centre Chorégraphique National“ у Орлеану; награда Златна Маска за главну улогу у представи, на интернационалном театарском и филмском фестивалу MESS, Сарајево, 1998.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуРежија и кореографија: 1993, Solanum Tuberossum инспирисано делима Данила Киша трупа Nyari Mozi, (Југославија); 1989, Mikroorganizmusok соло перформанс под режијом Иштвана Лалица трупа Nyari Mozi; 1986 Szeliditesek дуо са Леом Толнаи у режији Иштвана Лалица трупа Nyari Mozi; 2004, Five for two, дуо са Хени Варга (приказано у Јапану, Србији, Француској).
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуУлога Шамрајева у представи Галеб, Антон Павловић Чехов, у режији Томија Јанежича, Српско Народно Позориште, Нови Сад, 2012.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуПлес на сцени: Дужина сто игала, Регионални Центар Јожеф Нађ, Кањиза, Србија, 2009.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуРежија и кореографија: Zoltan Danyi: Naput a Cedrus arnyekaban - Фигура Студио Позоришта Gheorgheni (Руманија) и Трупа Kobez-Centre Memoire du Corps iz Tuluza (Француска), 2010.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуHu Die - трупа En-Knap (Словенија), заједничка кореографија са Истоком Ковач и Julyen Hamilton, 2001.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуСценографија и режија позоришне соло представе Haguregumo, са глумцем Норијем (Јапан), позориште Kosztolányi Dezső Színház, Суботица, 2015. (аутор)
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуСценографија и режија позоришне представе Чудна петља, позориште Kosztolányi Dezső Színház, Суботица - копродукција са Културном центром Нови Сад и Позоришним удружењем Летњи биоскоп, Келебија, 2015. (аутор са E. Pesi)
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуСценографија и режија позоришне представе Ég és Föld (са сликаром), Csiky Gergely Színház/State Hungarian Theater, Румунија, 2014. (аутор са C. Hegyi)
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуУлога Шамрајева у представи Галеб, А. П. Чехова, у режији Томија Јанежича, Српско Народно Позориште, Нови Сад, 2012.(извођач)
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранствуКореографија и плес за дуо плесну представу Дванаест дана зими, са бубњарем Антезом из Француске, у продукцији Позоришног удрузења „Летњи Биоскоп“ из Суботице, Тулуз, Француска, 2017. (аутор)
(УД21) награде и признања за уметнички допринос у драмском и аудиовизуелном уметничком делу на смотрама и фестивалима у земљи и иностранствуНаграда за личност са јединственом уметничком каријером, MEDIAVAVE фестивал, фондација Mediawave International Visual Art Foundation, Győr, Мађарска, 2017.
(УД22) награде и признања за уметнички рад у земљи и иностранствуСтеријина награда за кореографију, у представи Emma, Csat Geza, у режији Петера Фекете, Народно позориште у Суботици, 2006.
(УД22) награде и признања за уметнички рад у земљи и иностранствуГлавна улога у филму Gondviseles Пал Ердоса (Мађарска); прва награда Toucan d’or за главну улогу, Рио де Жанеиро, Бразил, 1985.
ЗвањеУжа научна областВисокошколска установаДатум избора
Редовни професорГлумачке вештинеУниверзитет у Новом Саду01.09.2016.
Ванредни професорГлумачке вештинеАкадемија уметности15.09.2011.