Предмет: Дизајн амбалаже (17 - F521)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 21.08.2017..

Основни циљ овог предмета је оспособљавање студената за учествовање у процесу дизајна амбалажних производ кроз стицање знања о обавезним елементима амбалажних производа и специфичности појединачних врста амбалаже, стицање вештина за реализацију самосталних решења амбалажних производа. Стицање знања о принципима комуникације на релацији потрошач-производ посредством амбалаже и њихова креативна примена. Циљ је стицање вештина за самосталан рад на развоју иновативних амбалажних производа. Овладавање техникама дизајна амбалажних производа применом савремених софтверских алата и процедура.
Након успешно завршеног курса студент је у оспособљени за укључивање у процес дизајна амбалажних производа. Оспособљен је да применом знања у области обликовања амбалаже унапреди комуникацију на релацији амбалажа-потрошач, изврши оптимизацију амбалажног производа узимајући у обзир особине производа који се пакује, материјала од ког је амбалажа израђена и технологије окјом је изражана. Теоријска знања и практичне вештине стечене у оквиру овог предмета се користе у професионалном ангажману приликом дизајна амбалажних производа и као подлога за даље образовање у области.
Курсом су обухваћене специфичности приступа дизајну амбалаже према врстама производа који се пакује, материјалу од ког је израђена, технологији којом се израђује и еколошким аспектима амбалаже. Нарочита пажња је посвећена комуникацији на релацији потрошач производ посредством амбалаже, кроз практичне примере и истраживање ефикасности различитих приступа кроз теоријске основе и практичну анализу добрих и лоших примера познатих у савременом дизајну амбалажних производа. Подсиче се креативан приступ решавању задатака дизајна амбалажних производа применом универзалних принципа и елемената дизајна. Задаци везани за комуникацију, кострукцију и делимично технике производње се решавају практично кроз појединачно или групно вежбање студентата. Обрађују се савремени софтверски алати који се користе при дизајну амбалажених производа за графичко и просторно обликовање амбалажних производа. Креативна примена савремених технологија у амбалажној индустрији RFID, функционална штампа, проширена реалност.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања и рачунарских вежби. У оквиру предавања се излаже теоретски део градива пропраћен примерима савремених решења у области дизајна амбалажних производа. Предавања су праћена презентацијом која садржи: текст, слике, анимације и видео материјале. На већем делу предавања је предвиђено активно учешће студената. Рачунарске вежбе су организоване на начин да изграде вештине неопходне за успешно учешће у процесу дизајна амбалаже. Приручник за вежбе је пропраћен анимацијама и видео материјалом поступка решавања задатака. Знања стечена на предавањима се увежбавају кроз практичне примере уз асистенцију извођача наставе. Предвиђена је групна израда пројектног задатка уз редовно одржавање консултација и менторски рад.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
William Lidwell, Kritina Holden, Jill ButlerUniversal Principles of design2003RockportЕнглески
Catharine M. FishelDesign Secrets: Packaging2005Rockport PublishersЕнглески
Kirwan, M.J.Paper and paperboard packaging technology2005Blackwell Publishing, LondonЕнглески
Mason D.Experimental Packaging2001Rotovision Енглески
Лазић, В., Новаковић, Д.Амбалажа и животна средина2010Нови Сад, Технолошки факултетСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада20.00
Одбрањене рачунарске вежбедада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Владић др Гојко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Недељковић др Урош
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Владић др Гојко
Редовни професор

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Василић Петар
Асистент из уметничког поља

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Гвока Теодора
Асистент

Рачунарске вежбе