Предмет: Припрема и конекција обновљивих извора на мрежу (17 - EOS313)


Основне информације

КатегоријаСтручни
Научна областЕнергетска електроника, машине, погони и обновљиви извори електричне енергије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Стицање знања из области техника и метода повезивања обновљивих извора енергије на електричну мрежу.
Студенти ће бити упознати са проблематиком повезивања система обновљивих извора енергије на дистрибутивну мрежу. Такође ће поседовати знања о техникама и начинима решавања поменуте проблематике повезивања.Студенти ће бити оспособљени да самостално извршавају задатке у циљу повезивања обновљивих извора на електричну мрежу.
Увод. Принципи конверзије соларне, енергије ветра, воде и биомасе у електричну енергију. Опис основних делова система соларних, ветро, хидро и погона биомасе. Постојеће регулативе и правила за спајање електрана на дистрибутивну мрежу. Начини и технике повезивања соларних и ветро система на мрежу. Карактеристике рада система који је повезан на дистрибутивну мрежу. Карактеристике острвског режима рада. Проблематика и неутралисање преласка у острвски режим рада. Проблематика повећања струја кратких спојева приликом прикључења система на мрежу. Проблематика правилног избора заштитних компоненти инсталације генераторског система. Понашање система у ситуацијама кратког споја. Понашање система у ситуацијама преоптерећења. Питање квалитета електричне енергије. Пренапонска заштита система. Анализа и поређења карактеристика комерцијално доступних решења. Захеви за повезивање на електричну мрежу. Испуњеност захтева. Симулациони алати за проверу испуњености услова за повезивање на мрежу.
Предавања и аудиторне вежбе су намењену увођењу студената у проблематику припреме и повезивања система обновљивих извора на дистрибутивну мрежу. На лабораторијским вежбама студенти ће бити упознати са неколико комерцијално доступних решења повезивања система на мрежу.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Љиљана Пилић Рабадан, Дарко Стипанчев, Зоран МиласХидроенергетска и аероенергетска постројења1996Школска књига ЗагребСрпски језик
Shoaib KhanIndustrial Power Systems2007CRC PressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумнеда20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Марчетић др Дарко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вујков Барбара
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Тодоровић др Иван
Доцент

Лабораторијске вежбе