Предмет: Спецификација и моделирање софтвера (06 - E242)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 30.09.2005..


Предмети којима је предуслов предмет Спецификација и моделирање софтвера

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Софтверски обрасци и компонентедада
Пројектовање софтверадада
Пословна информатикадада
Оспособљавање студената за ефикасно и ефективно модедловање и спецификацију софтверских система. Овладавање знањима и вештинама неопходним за анализу и спецификацију софтверских захтева. Овладавање основама модел базираног дизајна. Овладавање UML-спецификацијама.
По окончању предмета студенти су оспособљени за: анализу сложених система, спецификацију захтева према систему и софтверу и примену UML-формализама приликом моделовању статичког и динамичког понашања система и софтвера. У склопу предмета студенти овладавају расположивим, UML базираним, комерцијалним алатима за моделовање софтвера и формалну спецификацију статичког и динамичког понашања система и софтвера и моделовање архитектуре софтвера.
Основни модел софтверског система. Однос спецификације захтева, спецификације дизајна и имплементације софтверских система. Основи инжењерства захтева, процес, исказивање, анализа, спецификација, верификација и валидација захтева. Израда формалног документа - спецификација захтева. Основи дизајна софтвера, статичко и динамичко моделовање. Основе UML, структура, организација и мета-модел. UML дијаграми: дијаграм случајева коришћења, дијаграми класа, дијаграми објеката, дијаграми сарадње, дијаграми секвенце, дијаграми активности, дијаграми стања. Напредно UML моделовање: интерфејси, пакети и моделовање физичке архитектуре.Архитектонски и дизајн шаблони и њихова примена у моделовању архитектуре софтверских система.
У склопу теоријског дела наставног процеса, паралелно са увођењем знања и вештина везаних за спецификацију и моделовање система и софтвера, студенти формирају пројектне тимове од 3 до 5 чланова и у тимском раду увежбавају усвојено на два типична пројекта сложених система изабрана из реалног окружења. Први пројекат разматра систем који је у основи оријентисан ка подацима и манипулацијама са подацима и моделује се у туторском режиму рада. Други пројекат разматра догађајима управљани систем и његово моделовање је препуштено пројектним тимовима.У склопу предавања тимови саопштавају извештаје о прогресу на пројекту.У склопу практичног дела курса студенти бране своја пројектна решења.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Бранко Перишић“Спецификација и моделирање софтвера”2005Електронска верзија-PDF,PPTСрпски језик
S.L.Pfleeger, J. M. AtleeСофтверско инжењерство Теорија и пракса, треће издање2006Prentica Hall, CET-БеоградСрпски језик
L. A. Maciaszek“Requirements Analysis and System Design” Developing Information Systems with UML2001Addisom WesleyЕнглески
OMGOMG web sajt2007www.omg.orgЕнглески
Grady Booch, James Rumbaugh, Ivar JacobsonUML Водич за корисника2000CET , БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда20.00
Практични део испита - задацинеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Перишић др Бранко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Милосављевић др Гордана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ненадић др Горан
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Венус Данијел

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Бјељац Петар

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Иванчевић др Владимир
Ванредни професор

Рачунарске вежбе