Предмет: Социологија и економија грађене средине (12 - A206)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областАрхитектонско-урбанистичко планирање, пројектовање и теорија
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 22.10.2012..

Основни циљ предмета је да уведе архитекте у социолошке и економске аспекте грађене средине како би уређени простор био по мери потреба човека и друштва и да им пружи неопходна сазнања за обликовање грађене средине према новонасталим потребама и вредностима модерног друштва. Најбитнији образовни циљ је да предмет оспособи студента за прилагођавање према захтевима нових друштвених и економских процеса. Студент, будући инжењер, стиче економско знање које је неопходно да успешно реализује своје циљеве (у оквиру различитих облика фирми) у току транзицијског и после-транзицијског периода у Србији.
Знања о међусобној повезаности друштвене и просторне структуре у традиционалном и модерном селу. Знања о друштвеним групама, начину живота и култури становања у селу. Знања о друштвеном значају појаве града, историјским облицима градова. Знања о потребама људи и друштвеним функцијама града. Знања о теоријским схватањима града и особинама модерне урбанизације. Знања о социјалној структури модерних градова и повезаности социјалне и просторне структуре. Стицање економског знања практичног карактера које омогућава будућем инжењеру да примени економске категорије на све области где се јављају релевантни проблеми и да усклади техничке и друге процесе са економским захтевима и са захтевима грађене средине. Позитивни исход образовања се огледа у развијању способности увида у испреплетеност економских аспеката инжењерског рада.
Појам и одређење грађене средине: насеље као претпоставка и резултат друштвене природе човека, облици насеља и утицај насеља на човека. Село као облик насеља. Просторна и друштвена структура традиционалног села: друштвене групе,култура и култура становања. Градови као облик насеља: узроци настајања и друштвени значај појаве града, особине античких, средњовековних и модерних градова, проблем типологије градова: статистичка, функционална, историјска и социолошка класификација. Социјалне функције града: производна стамбена, образовна, културна, здравствена, безбедносна,комуникативна, социјална, забавна. Теорије урбанизма: урбана екологија, урбанизам као начин живота, културолошки приступ, социолошки приступ, одрживи развој. Особине и одређење модерне урбанизације: Индустријализација и урбанизација, урбанизација и модернизација. Социјална структура града:виша, нижа, средња класа,сиромашни, социјална мобилност и дистанца. Повезаност популације, коришћење ресурса и деградације животне средине.Процес концептуализације грађене средине. Разумевање процеса у грађеној средини. Утицај економског приступа на друштвене процесе. Схватање утицаја на грађену средину. Системски приступ. Примена анализе животног циклуса. Критика системског приступа. Развој концепта економије грађене средине. Промене у економском начину размишљања. Повећање способности придвиђања утицаја на грађену средину. Концепт одрживог економског система.
На предавањима се излаже проблем, а на крају часа се отвара расправа о изложеним проблемима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Алпар Лошонц, Иво МаринићЕкономија градене средине/Принципи економије2009Српски језик
Радивојевић РадошСоциологија насеља2004Факултет техничких наука Нови СадСрпски језик
Сретен ВујовићУрбана социологија2005ЗУНС Нови СадСрпски језик
Луис МамфордГрад у хисторији1988Напријед ЗагребСрпски језик
Љубинко ПушићГрад, друштво, простор1997ЗУНС Нови СадСрпски језик
Мина ПетровићСоциологија становања2004ИССИФФСрпски језик
Горан МиличевићУрбана економика1990Београд: Економски факултет, (Шабац: "Драган Срнић")Српски језик
Fujita, M. and Thisse, J.-F.Economics of Agglomeration2001Cambridge: Cam- bridge University PressСрпски језик
Henderson & ThisseHandbook of urban and regional economics2004North HollandСрпски језик
Richard J. Arnott (Editor), Daniel P. McMillen (Editor)A Companion to Urban Economics2006Willey-BlackwellСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада60.00
Присуство на предавањимадада10.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лошонц др Алпар
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Радивојевић др Радош
Редовни професор

Предавања