Предмет: Софтверски алати у електроенергетици (Матлаб) (06 - EOS16)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 12.02.2009..

Циљ предмета је да се изуче основе програмског пакета MATLAB. Најпре је потребно упознати се са MATLAB-овим окружењем и основним функцијама које он пружа. Циљ је упознати се са могућностима овог софтвера, применом математичких операција, радом са матрицама, полиномима и осталим математичким структурама, цртањем графика, основним техникама програмирања, решавањем система једначина и моделовањем система. Поред овога потребно је детаљно изучити Simulink и Power System Blockset. Сврха је савладати формирање simulink модела, покретање и избор корака симулације и основне елементе додатног модула Power System Blockset. У оквиру тога циљ је савладати формирање еквивалентних шема делова електроенергетског система и склопова енергетске електронике, укључујући моделовање електричних машина. Потребно је и корисника упознати са графичким корисничким интерфејсом Powergui.
Студенти ће се оспособити да примењују програмски пакет MATLAB у пројектовању у електроенергетици. Упознаће се са MATLAB-овим окружењем и основним функцијама које он пружа. Студенти ће савладати: примену математичких операција, рад са матрицама, полиномима и осталим математичким структурама, цртање графика, основне технике програмирања и моделовање система. Поред овога добиће неопходна знања из Simulink-а и Power System Blockset-а а то су: формирање симулинк модела, покретање и избор корака симулације, формирање еквивалентних шема делова електроенергетског система и склопова енергетске електронике, укључујући моделовање електричних машина. Посебно ће бити обрађена примена у обновљивим изворима електричне енергије.
Увод у MATLAB. Аритметичке операције, Операције са низовима. Матрице. Комплексни бројеви. Полиноми. Програмирање у MATLAB-у. Цртање графика. Моделовање система и симулација. Моделовање система у реалном времену. Примена MATLAB-а у системима аутоматског управљања. Моделовање динамичких система. Увод у Simulink. Основна библиотека елемената. Окружење. Поступак добијања модела. Избор корака симулације и методе решавања модела. Прављење електричних шема користећи Power System Blockset. Обрада резултата симулације. Примена MATLAB-а у обновљивим изворима електричне енергије (Ветроелектране).
Предмет ће се изучавати кроз излагање теоретских принципа на предавањима и решавање одговарајућих проблема и практичан рад у рачунарском центру.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Амос ГилатМАТЛАБ 7 са примерима2005Микро књига, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Колоквијумдада20.00
Колоквијумдада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Чорба др Золтан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Вулић Слободан
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Николић Владимир
Асистент

Аудиторне вежбе