Предмет: Економични и енергетски ефикасни електрични системи (12 - EZ301)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектроенергетски системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 09.10.2012..

Циљ предмета је да представи утицај економских критеријума у коришћењу и примени чистих енергетских извора и технологија. Представиће велике промене у третирању електричне енергије, процес дерегулације, формирање енергетских тржишта, а посебно берзи електричне енргије које су далекосежно промениле електроенергетику у Европи и свету. С друге стране, циљ предмета је и да представи технологије за ефикасно коришћење постојећих ресурса, односно омогућавање проширења капацитета ради укуључивања дистрибуираних генератора.
Студенти ће добити сазнања о процесима трансформације и дерегулације у електроенергетском сектору. Биће оспособљени да формирају, пројектују и представљају економски исплативе системе и да дају предлоге и решавају проблеме унапређења система у циљу његове веће енергетске ефикасности, односно повећања капацитета.
Чисте енергетске технологије и производња електричне енергије. Енергетска политика у Европи и свету – процеси дерегулације и тржишног третирања електричне енргије. Приказ дерегулисаног система и начин његовог функционисања. Алати и софтвери за рад система. Берзе електричне енергиоје. Методе формирања цене и начини трговања. Повећање енергетске ефикасности постојећих система. Флексибилни наизменични преносни системи и улога ФАЦТС уређаја. Системи са једносмерним преносом на високим напонима. Методе повећавања капацитета мрежа у циљу веће енергетске ефикасности. Улога дистрибуираних енергетских извора у дерегулисаном систему. Начини мониторинга и праћења. Економична потрошња електричне енргије и методе подстицаја (тарифни системи). Стање у Србији и рад енергетског тржишта југоисточне Европе.
Наставне методе укључују предавање и активно учешће студената кроз дискусију на задате теме, групни и индивидуални научно-истраживачки рад, обраду студије случајева, итд. Теоријски аспекти и математички модели ће бити излагани на предавањима, док ће практичан рад и симулације рада бити рађене у склопу вежби. Самостални рад студената ће бити исказан кроз израду пројекта/студија случајева.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
D.S. Kirschen, G. StrbacFundamentals of Power System Economics2003WileyЕнглески
С.Филиповић, Г.ТанићИзазови на тржишту електричне енергије2010Економски институт, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Катић Ненад

Предавања
Недостаје слика

Лукић Јован
Предавач

Аудиторне вежбе