Предмет: Социологија технике (06 - E106)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областСоциологија
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ2
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 10.10.2005..

Оспособљеност инжењера да схвате друштвени значај и улогу технике у развоју друштва, позитине и негативне утицаје технике на развој друштва и човека, као и властити друштвени значај и одговорност у стварању хуманог друштва.
Стицање социолошких сазнања о особинама, изворима, друштвеним функцијама и ствараоцима техничког сазанања; знања о утицају природе друштвених система на развој технике и утицају технике на развој друштва; знања о утицају технике на процесе глобализације, на уништавање природе и стварање ризичног друштва; знања о утицају технике на промене садржаја рада и облика организације рада; знања о утицају средстава масовних комуникација на живот људи, образовање, културу и демократију.
Техничко сазнање: особине ии друштвене функције технике, извори техничког сазнања, ствараоци техничког сазнања, ширење техничког сазнања, научно-технички потенцијал, однос науке и технике.Однос технике и друштва: утицај друштва на развој технике и утицај технике на развој друштва-Индустријско и информатичко друштво. Утицај технике на живот, свест и културу.Техника и глобализација: узроци и димензије глобализације, технолошки јаз, бег мозгова; Техника и организација рада: флексибилна производња, умрежене организације, економија знања, електронска економија.Техника и рад: скраћење радног времена, промена садржаја рада, опадање значаја рада.Техника и отуђење у раду: утицај технике на отуђење у раду, облици отуђења, хуманизација рада Масовни медији и комуникације: глобална телевизија, утицај телевизије на друштво, теорије о медијима, мобилна телефонија и интернет, утицај интернета на друштво, медијски империјализам, масовна култура, сајбер криминал.Техника и образовање: образовање и нове комуникацијске технологије, образовање и технолошки јаз, виртуелни универзитети, интелигенција и образовни успех.Техника и демократија: глобални медији и ширење либералне демократије, медији и виртуелна стварност, отпор и алтернативе глобалним медијима. Техника и еколошка криза: глобално загревање, генетски модификована храна, технички ризици, техничко друштво као ризично Техничка интелигенција : друштвени положај и утицај, инжењерска етика.
На предавањима се излаже проблем, а затим се отвара расправа у којој студенти могу да постављају питања, да дају примедбе и допуне изложено градиво.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Радош РадивојевићТехника и друштво2004Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Entoni GidensСоциологија2003Економски факултет, БеоградСрпски језик
D. Mackenzie, J. Wajeman The Social Shaping of Technology 1985Open Univer. Pres.Енглески
Majkl, HaralambosСоциологија2004Школска књига, ЗагребСрпски језик
Радош РадивојевићСоциологија науке1995Stylos, Нови СадСрпски језик
Chris Barker Television, Globalization and Cultural Identities1999Open University Press Енглески
Еугене Лоос, Енид Манте-Меијер, Леслие ХаддонТхе Социал Дyнамицс оф Информатион анд Цоммуницатион Тецхнологy2008АсхгатеЕнглески
Wенда К. Бауцхспиес, Јеннифер Цроиссант, Сал РестивоСциенце, Тецхнологy анд Социетy: А Социологицал Аппроацх2005Јохн Wилеy & СонсЕнглески
Јан Л. ХаррингтонТецхнологy анд Социетy2011Јонес & БартлетЕнглески
Деборах Г. Јохнсон, Јамесон М. WетмореТецхнологy анд Социетy: Буилдинг оур Социотецхницал Футуре2009МИТ ПрессЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада45.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радивојевић др Радош
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Малешевић др Ерика
Редовни професор

Предавања