2015 Међународна година светлости


16.03.2015. - 13:47 

О Години Светлости

Међународна Година Светлости (МГС) је глобална иницијатива чији је циљ да грађанима света укаже на важност светлости и оптичких технологија у њиховим животима зарад њихове будућности и развоја друштва. Ово је јединствена прилика за едукацију и повезивање на глобалном нивоу.

20. Децембра 2013. године, Генерална скупштина Уједињених Нација прогласила је 2015. годину Међународном годином светлости и светлосних технологија (International Year of Light and Light-based Technologies – IYL 2015).

Проглашењем Међународне године светлости, фокусирајући се на науке и њихове примене у области фотонике, УН су показале важност подизања глобалне свести о томе како технологије базиране на светлости промовишу одрживи развој и решења глобалних изазова у области енергије, образовања, пољопривреде и здравља. Светлост има важну улогу у свакодневном животу и представља веома битну грану науке у 21. веку. Светлост је направила револуцију у медицини, створила интернационалну комуникацију путем интернета, и наставља да буде основа културолошког, економског и политичког аспекта светског друштва.

Програм МГС 2015 ће промовисати побољшања јавних и политичких разумевања улоге светлости у модерном свету, такође славећи битну годишњицу у 2015. – 1000 година од првих истраживања у оптици која су данас довеле до открића оптичких комуникација, основе интернета.

Ова међународна година ће зближити многобројне учеснике, укључујући научна друштва, образовне институције, технолошке платформе, непрофитне организације и партнере из приватног сектора.

За све информације: Линк ка сајту.