Оснивање MikroTik академије


21.02.2017. - 13:00 

Факултет техничких наука оснивањем MikroTik академије постао је учесник Mikrtotik Academy програма. Mikrotik академија ФТН омогућиће студентима ФТН-а обуку и стицање препознатљивог индустријског MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) сертификата.

MikroTik је компанија која производи хардвер и софтвер за рачунарске мреже. Посебно се истичу рутери, Wi-Fi бежична решења и оперативни систем MikroTik RouterOS. Последњих година и велике компаније (нпр. Телеком Србија и Електропривреда Србија) ослањају своје пословање на MikroTik производе. Такође, све је већа заинтересованост инжењера и техничара који одржавају рачунарске мреже за добијање неког од седам MikroTik сертификата који гарантују знање неопходно за врхунске администраторе рачунарских мрежа.   

У организацији Катедре за телекомуникације и обраду сигнала, током 2016. године, сертификовани Mikrotik тренер Сашо Јордаки одржао је обуке за MikroTik тренере. Седморо запослених са ФТН-а (петоро са Катедре за телекомуникације и обраду сигнала и двоје из Службе одржавања мрежа и рачунара ФТН-а) добило је сертификате MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) и MTCRE (MikroTik Certified Routing Engineer). Они су тиме стекли услове да постану тренери MikroTik академије, а ФТН је стекао услов да постане MikroTik академија. MikroTik је донирао опрему и софтвер који су потребни за организовање обука.

Услови под којима ће MikroTik академија ФТН организовати MTCNA обуке за студенте ФТН-а биће ускоро познати.

Заинтересовани могу послати своје податке (име, број телефона и е-маил адресу) на адресу mikrotik.ftn@uns.ac.rs