Нови програм подршке - Смарт Старт


22.12.2021. - 14:15

Фонд за иновациону делатност је покренуо нови програм подршке за перспективне тимове и микро предузећа који настоје да потврде да су на правом путу да освоје тржиште – Паметни почетак.

Паметни почетак намењен је за развој првог прототипа или минимално одрживог производа. У оквиру овог програма Фонд обезбеђује финансијску и менторску подршку, која ће помоћи у спровођењу прве фазе истраживања тржишта, развоју производа, успостављању пословног модела и започињању припрема за следећу фазу прикупљања финансијских средстава. Тимовима и микро предузећима су за појединачне пројекте на располагању бесповратна средства у износу до 30.000 евра. Финансирање које Фонд даје не може прећи 90% укупног буџета пројекта који се пријављује. Додатно, обезбеђена су и бесповратна средства до 5.000 евра за коришћење менторских услуга.

Пријава за учешће у програму Паметни почетак је једноставна, потребно је попунити пријавни образац и доставити видео снимак од три минута који представља кратку презентацију концепта производа или услуге и чланова тима.
Пријаве пројеката из свих области науке и технологије и из било ког индустријског сектора се подносе путем портала Фонда до 22. фебруара 2022. године до 15 часова, а сва потребна документација се налази на интернет страници Фонда.
Захваљујући средствима из националног буџета за подршку младим тимовима и предузећима издвојено је укупно милион евра са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Фонд ће за све заинтересоване подносиоце пријава сваке среде до истека рока организовати online инфо сесије „отворена врата“. Прва отворена врата биће организована 29. децембра 2021. године са почетком у 13 часова. Учешће је доступно на Zoom линку.

Фонд је на располагању свим подносиоцима пријаве путем телефона: 011/6555 696 и електронске поште: smartstart@inovacionifond.rs.