Отворен јавни регионални конкурс за учешће у студентском бијеналу сценског дизајна


06.04.2022. - 08:47 

Бијенале сценског дизајна позива студенте или групе студената из Србије и региона да конкуришу радовима насталим у периоду 2018–2022, у оквиру или ван студија, који преиспитују тему флуидности, а припрадају области сценског дизајна.  

Један од основних циљева Бијенала сценског дизајна је отварање простора за студенте и младе професионалце. Бијенале је платформа која ће омогућити сусрете, размене и сарадњу стваралаца различитих генерација, професионалног или културно-социјалног backgrounda. Сврха конкурса јесу селекција и презентација уметничких радова који промишљају тему флуидности, трагају за аутентичним искуствима, за присутношћу у стварном свету и повезаношћу са њим. Трагање може бити кроз тему и/или кроз медиј, а окосницу чине креативно размишљање, примена и развој занатског умећа у савременом уметничком изразу.

Посебна пажња у селекцији биће усмерена на предлог начина представљања уметничког дела у изложбеном простору. Како је Фондација Нови Сад – Европска престоница културе уврстила Бијенале сценског дизајна у један од главних пројеката свог програма, Бијенале ће у великој мери бити посвећен истраживању, освајању, реанимирању и откривању старих, напуштених, недовољно коришћених простора Новог Сада, као позорница за различите догађаје.

Рок за пријаву на конкурс је 15. мај 2022. Пријава подразумева слање попуњеног обрасца у pdf формату на мејл: studenti@bisd.rs, са назнаком „Пријава на Студентски бијенале“. Након послатог обрасца пријаве, кандидати ће добити повратни мејл са информацијама о постављању визуелних приказа радова. Рад приказати у формату по избору (pdf презентација, сајт или видео), а потребно је да садржи: фотографије, цртеж колаж, 3Д модел, видео материјал, звук и слично.

Међународни жири спроводи прву селекцију радова који ће бити презентовани у каталогу. Након тога Кустоски тим одабира радове који ће бити представљени на изложби. У ту сврху ће бити организовани заједнички онлајн радни формати са Кустоским тимом како би се радови прилагодили и припремили за Студентски бијенале који ће бити одржан од 03. до 09. септембра 2022. у Новом Саду.

За одабране студенте-ауторе биће обезбеђен смештај у Новом Саду и моћи ће да посете остале програме у оквиру Бијенала сценског дизајна. Током трајања изложбе биће организовани разговори са студентима-ауторима одабраних радова и стручна вођења.

Више информација је доступно ОВДЕ.
Контакт особа:
Сања Маљковић, Координатор комуникација Бијенала сценског дизајна
komunikacije@bisd.rs*Дизајн визуала: Зоја Ердељан