Дан сценског дизајна и нових технологија у позоришту за децу и младе на ФТН-у


14.11.2023. - 11:55 

У четвртак, 23. новембра у простору СЦЕНлаб-а од 10 до 17,30 часова одржаће се целодневна међународна конференција посвећена Сценском дизајну и новим технологијама у позоришту за децу и младе.
Догађај је резултат сарадње Националног савеза позоришта за децу и младе АСИТЕЖ Србија, Светске мреже позоришта за децу и младе АСИТЕЖ International, СЦЕН центра и Факултета техничких наука.

Основна тема „Дана сценског дизајна и нових технологија“ биће како у позоришту за младе пратити развој технологије, с обзиром на то да је она постала важан, саставни, део живота. Како заиста интегрисати технологију, а не користити је као сензацију, спектакл, питање је које ова конференција поставља. О чему нам технологија омогућава да говоримо? Која су технолошка средства постала толико укључена у свакодневицу да их сада аутори већ нужно интегришу у позоришни израз? Да ли нам технологија може помоћи да се приближимо деци и младима? Који су изазови и предности технолошке револуције, и како о њима говорити? Са друге стране, остаје питање маштовитог и креативног разигравања сценског простора, оригиналности дизајна у позоришту за децу и младе.

ТАДИЈУС ФИЛИПС (САД/ Колумбија) се, као реномирани позоришни стваралац и иноватор вредно и суптилно бави новим технологијама и користи наизглед монотону платформу за комуникацију (ZOOM) као полигон за духовиту и интелигентну размену идеја са виртуелном публиком са најразличитијих делова планете. Он ће се учесницима конгреса обратити из Аргентине и говориће о свом последњем пројекту који је развијао и креирао у Шведској. У разговору ће такође учествовати КРИСТИЈАН АРИН (Шведска), уметнички директор и глумац из позоришта ТЕАТЕРИ, који је са Тадијусом у сарадњи управо премијерно извео представу ZOO MOVIE.

ЛИНЕА ХАПОНЕН (Финска) својим узбудљивим, маштовитим и сноликим сценским креацијама већ деценијама комбинује најразличитије извођачке праксе и у потпуно свежој и увек оригиналној форми доноси пред своју младу публику светове пуне динамике, циркуске вештине, нежне и крхке, само њој својствене. Она ће се уживо обратити учесницима и представиће своју позоришну авантуру од невербалног позоришта до новог циркуса, луткарства и изразито ауторског сценског дизајна који представља посебан печат у свести посматрача.

ДАВИД ВЕНТУРИНИ (Италија) је пионир примене нових технологија у позоришту за децу и младе. Својим пројектом „Children’s Cheering Carpet“ доказао је да умесна, интелигентна и сврсисходна примена нових (свакодневно све савршенијих) техничких и технолошких достигнућа може померати границе позоришта за децу и младе и стално их ширити. Он ће говорити о свом искуству у вези са мултимедијалним, интерактивним представама-инсталацијама које је и публика код нас имала прилику да види на фестивалу ТИБА пре много година.

ДАЛИЈА АЋИН ТЕЛАНДЕР (Шведска / Србија) већ је планетарно препозната уметница која своје светове, сваки пут другачије, нове и све креативније, дели са најмлађом могућом публиком – бебама. Она доказује да је уз огроман истраживачки рад и промишљање могуће спојити употребу савремене технологије и потпуно иновативног сценског дизајна, стварајући од позоришних представа које нам нуди праве уметничке догађаје који се дуго памте. Далија ће се учесницима конгреса обратити са својим погледом на свет нових технологија и сценског дизајна у представама које производи.

ФРАУ ТРАП (Швајцарска), карактеристични по снажном визуелном и музичком изразу, кроз који отварају важне теме, причаће нам о својој последњој продукцији, у којој на посебан начин комбинују луткарско позориште, анимирани филм и технологију, упозоравајући на изазове са којима се суочавамо неодговорно хрлећи ка будућности.

Посебан део програма биће посвећен разговору о НАСТУПУ СРБИЈЕ НА 15. ПРАШКОМ КВАДРИЈЕНАЛУ СЦЕНСКОГ ДИЗАЈНА И ПРОСТОРА (PQ), где је постигла велики успех и освојила награде за најмаштовитији концепт студентске изложбе, те за активирање заједнице – за националну изложбу „Moonshine piano“. У разговору ће учествовати Андрија Динуловић, директор пројекта и Александра Пештерац, чланица кустоског тима.

У оквиру представљања могућности имеривних пракси, виртуелне реалности и нових уметничких формата учесници ће имати могућност да се упознају са радом ЛАБОРАТОРИЈЕ ИНТЕРАКТИВНИХ УМЕТНОСТИ ФДУ, као и са потенцијалима које пружа савремени контекст дигиталног окружења, нових технологија и мултимедијалног промишљања уметничких израза у целини. У програму ће учествовати др ум. Мирко Стојковић, редовни професор ФДУ са излагањем „Имерзивно позориште и нано спектакл”, Бранко Сујић, редовни професор ФДУ „Могућности виртуелног простора у позоришту”, и Павле Динуловић, доцент са темом „Дијалог уметности и науке у алтернативним сценским праксама”. Разговор ће модерирати др Јована Караулић, доценткиња ФДУ.

Програм су заједно уредили др Сања Маљковић, доценткиња на Одсеку за уметност и дизајн Департмана за архитектуру и урбанизам ФТН, Никола Завишић, позоришни редитељ и дизајнер светла, оснивач Радио.нице.

Догађај се одржава у склопу Светске конференције извођачких уметности за децу и младе „Прекретница” која траје од 19. до 25.