Keynote предавачи на међународној научно-стручној конференцији „Живот је озбиљан; уметност спокојна: архитектонско-сценска истраживања”


03.06.2024. - 09:17

Keynote предавачи на међународној научно-стручној конференцији  “Живот је озбиљан; уметност спокојна: архитектонско-сценска истраживања” су Барбора Пříходовá, уметничка директорка Прашког квадријенала и Наташа Говедић, списатељица и позоришна критичарка.

Барбора Пříходовá и Наташа Говедић одржаће уводна предавања 23. октобра 2024. године у склопу свечане церемоније отварања конференције.

Рок за слање апстраката и постера је 30. јун 2024. године.

Више информација о конференцији можете пронаћи овде. За сва додатна питања можете се обратити на мејл: conference@bisd.rsдр Барбора Пříходовá је уметничка директорка Прашког квадријенала сценског дизајна и сценског простора. Она је историчарка позоришта са специјализацијом у сценском дизајну/сценографији. Њена пракса обухвата кустоске, истраживачке и уредничке пројекте. Има докторат из позоришних студија и мастер из енглеског језика са Масариковог универзитета, Чешка Република. Њени истраживачки и кустоски пројекти обезбедили су јој Фулбрајтову истраживачку стипендију, Мелонову стипендију и истраживачку стипендију Њујоршке јавне библиотеке. Пříходовá живи у Филаделфији где предаје историју сценског дизајна/сценографије на Универзитету уметности. Била је кустос PQ Talks 2019. и 2023. године.

др Наташа Говедић је списатељица, песникиња, критичарка, хрватска театролошкиња и филмска научница која редовно доприноси пољима студија перформанса, афективних студија, студија адаптације, Шекспирових студија, феминизма, феминистичке етике и позоришта заједничког. Запослена је као редовна предавачица на Академији драмске умјетности (Загреб), а такође ради као главна уредница феминистичког академског часописа ТРЕЋА, редовна позоришна критичарка у дневним новинама НОВИ ЛИСТ, гостујућа предавачица на студијама мира у Загребу, гостујућа предавачица на Учитељском факултету итд. До сада је објавила петнаест научних књига о позоришту и перформансу. Најновије су Стил за стил: трансгресивна методологија адаптације (2021) и Оскар Вајлд излази из куће затвора или Ваша омиљена уметност се зове Критика (2022). Као професионална списатељица, објавила је и признате романе и неколико збирки поезије. Такође је активна као театарска драматуршкиња и/или извођач.