Предавање „Bio-inspired Methods for Sensing and Instrumentation“


05.07.2024. - 11:14 

Центар за интелигентне комуникације, умрежавање и обраду информација (ICONIC) Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације (ДЕЕТ) организује предавање професора Amit Kumar Mishra, Универзитет Aberystwyth, УК, под називом: „Bio-inspired Methods for Sensing and Instrumentation“.

Предавање ће се одржати у четвртак, 11. јула 2024 у 11:00 часова, на Факултету техничких наука, у згради Научно-технолошког парка (НТП), просторија Л01 (у приземљу зграде, улаз са спољне стране).

Позивају се сви заинтересовани да испрате презентацију и учествују у планираној дискусији. У наставку је кратак сажетак предавања и биографија предавача.

Апстракт: У оквиру предавања аутор ће дискутовати неке од недавних пројеката на којима је радио, а у оквиру којих су иновације биле инспирисане биосфером. Кроз излагање биће представљена нова парадигма осматрања/мерења (омогућена машинским учењем) под називом инструментација специфично прилагођена апликацијама. У наставку ће бити дискутован и други систем осматрања/мерења инспирисан биологијом који је аутор иновирао под називом осматрање засновано на комуникацијама. На крају, професор Mishra ће представити неке од недавних радова на пољу био-инспирисаних архитектура вештачке интелигенције (AI).  

Биографија предавача: Проф. Amit Kumar Mishra (Senior Member, IEEE) је активан истраживач на пољу пројектовања сензора, телекомуникација, радара, примењеног машинског учења и иновација које штеде (engl. frugal innovations). Његове тренутне области истраживања су здружено осматрање и комуникација (JCAS) и био-инспирисане рачунарске архитектуре. Тренутно је професор на Департману за рачунарске науке, Универзитета Aberystwyth, у Велсу, Уједињено Краљевство, где је такође и директор National Spectrum Centre (NSC), линк: https://spectrum.aber.ac.uk/about/people/.


Информације о ICONIC центру Факултета техничких наука:
Адреса: Департман за енергетику, електронику и телекомуникације, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду, зграда Научно-технолошког парка Нови Сад (ФТН-НТП), Фрушкогорска 1, 21000 Нови Сад, Република Србија
Емаил: iconic@uns.ac.rs
Телефон: +381 21 485 4501
Интернет страница: https://iconic.ftn.uns.ac.rs/
Директор центра: проф. др Растислав Струхарик (rasti@uns.ac.rs)
Организатор предавања: ванр. проф. Бранко Бркљач  (brkljacb@uns.ac.rs)