Предмет: Основи електротехнике (06 - EOS01)


Основне информације

КатегоријаСтручни
Научна областТеоријска електротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.01.2007..

Циљ предмета је да студенте оспособи за решавање једноставних мрежа временски константне струје и временски променљиве струје, за прорачун импеданси, као и основних физичких параметара потрошача у оваквим мрежама, отпорности отпорника, индуктивности калемова и капацитивности кондензатора. Такође, циљ предмета је да се студенти, уз познавање монофазних мрежа, оспособе и за решавање једноставних симетричних трофазних мрежа.
Студент је обучен да израчуна струје и напоне у сложеној електричној мрежи временски константних и временски променљивих струја. Студент зна да израчуна импедансу различитих портрошача представљених мешовитим везама отпорника, калемова и кондензатора. Такодје, зна да одреди највећу могућу снагу неког пријемника у посматраном колу. Студент је обучен да реши једноставна монофазна и симетрична трофазна кола.
Рад електричних сила, напон и потенцијал електричног поља. Кондензатори. Јачина електричне струје. Први Кирхофов закон. Омов закон и отпорници. Редна и паралелна веза отпорника. Џулов закон. Други Кирхофов закон. Генератори и њихове карактеристике. Просто електрично коло. Решавање електричних мрежа. Електрична кола временски променљиве струје. Простопериодични режим, Импеданса, Решавање кола у комплексном домену, Комплексна снага, Услов преноса максималне снаге, Симетрични трофазни системи.
Путем предавања, аудиторних вежби и групних и индивидуалних консултација, полазећи од једноставнијих случајева и решавајући све компликованије примере, студент савлађује градиво предвиђено наставним програмом.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Анамарија Јухас, Миодраг Милутинов, Неда Пекариц НадјЗбирка задатака из основа електротехнике за струковне студије2012едиција ФТНСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада15.00
Тестдада15.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Касаш-Лажетић др Каролина
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Милутинов др Миодраг
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Кисић др Милица
Доцент

Аудиторне вежбе