Предмет: Енергетска електроника (06 - EOS12)


Основне информације

КатегоријаСтручни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Циљ предмета Енергетска електроника је да студента оспособи да примењује и одржава уређаје за претварање параметара електричне енергије коришцењем снажних електронских прекидачких компоненти и метода дигиталног управљања. Циљ је да се упозна са снажним полупроводничким прекидачким компонентама, начинима рада свих врста претварача ( AC/DC, DC/DC, DC/AC и AC/AC) и да стекне неопходна практична искуства за примену стеченог знања у привреди.
Студенти це бити оспособљени да разумеју начин рада енергетских електронских претварача са снажним полупроводницким компонентама, да постављају једноставна решења енергетских претварача (AC/DC, DC/DC, DC/AC и AC/AC), као и да примењују комерцијалне енергетске претвараче у примењеној и потрошацкој електроници и сличним апликацијама. Поред тога, студенти ће стећи и неопходна практична искуства кроз практичан рад у лабораторији.
Предмет и значај енергетске електронике. Увод у енергетске претвараче. Компоненте енергетске електронике. Прорачун губитака. Исправљачи (AC/DC). Инвертори (DC/AC). Наизменични претварачи (AC/AC). Једносмерни претварачи (DC/DC). Чопери. Једносмерни напајаци - Линеарни напајаци. Прекидацки напајачи. Наизмениуцни напајаци. Примери примене уређаја енергетске електронике. Комерцијални уређаји, тржиште и нацини употребе.
Кроз предавања на табли износе се главна решења енергетских претварача и указује на начине њихове практичне примене. Практична искуства стичу се на лабораторијским вежбама кроз самосталан рад на склапању појединих кола и испитивањем рада готових решења.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Б.ДокићЕнергетска електроника: претварачи и регулатори2000Електротехнички факултет и Бања Лука Цомп.Српски језик
Владимир КатићЕнергетска електроника - збирка решених задатака1998Универзитет у Новом Саду - Едиција Универзитетски уџбеникСрпски језик
В.Катић, Д.Марчетић, Д.ГраовацЕнергетске електроника - Пректикум лабораторијских вежби2000Универзитет у Новом Саду - Едиција Универзитетски уџбеникСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумдада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Чорба др Золтан
Ванредни професор

Аудиторне вежбе