Предмет: Ветроелектране (06 - EOS23)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Предмет це дати увид у значај обновљивих извора енергије, представити могућности енергије ветра, као и начине и техничка решења за њено успешно и ефикасно искоришћавање. Предмет улази у разматрање основних меродавних појмова и проблема који се односе на рад ветроелектране у стварним радним условима (како у острвском раду, тако и у раду на крутој електричној мрежи). Осим тога циљ је да се представе електрични генератори, односно електромоторни погони који се примењују у ветроелектранама са својим особинама, предностима и недостацима, а затим начини и поступци њиховог управљања и регулације у циљу постизања унапред задатих стандарда и квалитета испоручене енергије. Осим тога, даје се и кратак увид у механички подсистем ветроелектране. Сврха овога предмета јесте и да представи економска и економско-техничка становишта примене ветроелектрана уз посебан осврт на стање и могуцности у Србији.
Студенти ће стећи јасан увид у енергетске могућности које пружају обновљиви извори, пре свега ветар. Овладаће свим меродавним појмовима везаним за рад и искоришћавање ветроелектрана. Упознаће се са саставним деловима погона ветроелектране (механички подсистем, електрични подсистем - генератор, уређаји енергетске електронике, итд.). Стећи це знања о предностима и недостацима разних техничких решења, као и о опсегу њихове примене. Биће упознати са основним поступцима управљања погонима ветроелектрана како би се испунили захтеви за квалитетом испоручене електричне енергије. Упознаће се са економским питањима која се тичу искоришћавања ветроелектрана са освртом на стање и могућностима примене у Србији.
Значај обновљивих извора енергије. Могућности и предности примене обновљивих енергетских извора. Ветар као обновљиви енергетски извор (природа ветра, типови ветра, ружа ветра). Енергетски садржај ветра. Претварање енергије ветра у механичку енергију (струјна цев, крива снаге, крива учинка, преглед и поређење одређених карактеристика). Систем управљања и сигурносни систем ветроелектране. Регулација снаге. Избор осе обртања и броја крилаца. Главни делови ветротурбине. Избор генератора у ветроелектрани. Генератор (асинхрони генератор са кавезним ротором, асинхрони генератор са мотаним роторм, синхрони генератор са сталним магнетима). Начини повезивања генератора и претварача ен. електронике у погону ветроелектране. Утицај промене брзине ветра (линеарна, ударна, шумна промена). Рад ветроелектране на крутој мрези (пропади напона, прелазне појаве, међусобни утицај ветроелектране и дистрибутивног трансформатора). Острвски рад ветроелектране. Захтеви за квалитетом испоручене ел. енергије. Улога ФАЦТС уредјаја у побољшању квалитета испоруцене енергије. Техноекономска разматрања ветроелектрана (поузданост, време отплате улагања, расподела трошкова). Могућности добијања електричне енергије из енергије ветра у Србији.
Предмет ће се изучавати кроз излагање основних нацела на предавањима, разматрање примера и решавање одговарајућих проблема на аудиторним вежбама и практичан рад у лабораторији и погону (демонстрације и вежбе).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Тонy Буртон, Давид Схарпе, Ницк Јенкинс, Ерwин БоссанyиWинд Енергy Хандбоок2001Јохн Wилеy & Сонс ЛтдЕнглески
Љиљана Пилић, Дарко Стипанчев, Зоран МиласХидроенергетска и аероенергетска постројења1996Школска књига, ЗагребХрватски
Б. Wу, Y. Ланг, Н. Заргари, С. КоуроПоwер Цонверсион анд Цонтрол оф Wинд Енергy Сyстемс2011Wилеy - ИЕЕЕ ПрессЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Колоквијумдада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Чорба др Золтан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Поробић др Владо
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Јеркан др Дејан
Ванредни професор

Аудиторне вежбе