Предмет: Напредно C програмирање у реалном времену (17 - RT49N)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областРачунарска техника и рачунарске комуникације
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 17.08.2017..

Циљ предмета је да се код студената развије разумевање односа и зависности софтвера и хардвера кроз механизме програмској језика Це. Намера је да се студенти оспособе за самосталан и дисциплинован развој програма у програмском језику Це, са дубинским разумевањем кода.
Након положеног предмета очекује се да студенти буду способни да пројектују и реализују програме средње сложености и индустријског квалитета у језику Це за разноврсне циљне платформе.
Задаци програма који се ослањају на процесорску архитектуру и њихове посебности. Контролисано извршавање програма и улога симулатора. Дубље упознавање са неким елементима програмског језика Це: величина и репрезентација основних типова; променљиве и њихова представа у физичкој архитектури; механизми заузимања меморије; функције и позивна конвенција; показивачи и њихов однос са низовима; мала и велика крајност (енгл. ендиан); структуре, уније и адресно поравнање; билд процес и претпроцесор. Системи за контролу верзија. Основне структуре података које су честе код програма за наменске системе. Наменска проширења Це језика: допунски стандарди и компајлерске посебности. Теме везане за безбедност и поузданост програма: технике испитивања, МИСРА (и слична) правила и статичка анализа кода.
Предавања. Рачунарске вежбе. Консултације. У оквиру предиспитних обавеза студенти раде предметне пројекте. На завршном испиту се проверава теоријски део градива.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Nermann KopetzREAL-TIME SYSTEMS Design Principles for Distributed Embedded Applications2002Kluwer Academic PublishersЕнглески
David J. AgansDebugging—The Nine Indispensable Rules for Finding Even the Most Elusive Software and Hardware Problems2002AmacomЕнглески
Milan StevanovicAdvanced C and C++ Compiling2014ApressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на рачунарским вежбамадада10.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ђукић др Миодраг
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Поповић др Мирослав
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ковачевић др Јелена
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Поповић др Мирослав
Редовни професор

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Милошевић Милена
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе