Предмет: Методологије развоја софтвера (12 - SE0017)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 30.10.2012..

Упознавање студената са животним циклусом софтверског производа и различитим методологијама, стандардима и алатима који подржавају животни циклус софтверског производа у целини или у некој од његових фаза
Након успешно завршеног курса студент је упознат са различитим методологијама за развој софтвера, као и стандардима и алатима који их подржавају. По завршетку курса, студент је способан да одабере и активно примени оптималну методологију и алате за конкретни софтверски пројекат, као да образложи свој избор.
Животни циклус софтверског производа; фазе животног циклуса; значај примене методологија за развој софтвера; историјат развоја методологија; модели развоја софтвера; модели базирани на водопаду; итеративни и инкрементални модели; Бемов спирални модел; модели базирани на прототиповима; агилне методологије (SCRUM, екстремно програмирање, Feature Driven Development - FDD , Dynamic Systems Development Method – DSDM, Кристал, Адаптивни развој софтвера - ASD); аутоматизован развој софтвера; савремени алати за планирање, пројектовање, конструкцију и документовање; алати за подршку тимског рада и праћења напретка пројекта.
Предавања, рачунарске вежбе и консултације. Практични део пројекта се ради тимски, у оквиру пројекта који треба да илуструје коришћење изабране методологије и алата. Испит је усмени. Оцена испита се формира на основу успеха пројекта и усменог испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Б. Боехм, Р. ТурнерБаланцинг Агилитy Анд Дисциплине2009Пеарсон Едуцатион, Инц.Енглески
Кассем А. СалехСофтwаре Енгинееринг2009Ј. Росс ПублисхингЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрана пројектадада50.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Милосављевић др Гордана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Перишић др Бранко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вадерна Рената
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Вуковић др Жељко
Доцент

Рачунарске вежбе