Предмет: Међународно пословање и финансије (12 - IM2407)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљеви предмета Међународно пословање и финансије јесу упознавање студената са кључним факторима који одређују вредност националне валуте а који су од интереса при редовном пословању предузећа, разумевање основних концепата дефинисања курса и курсног ризика и стицање знања у области могућности предузећа да се заштити од курсног и других врста ризика кроз активно управљање ризиком. Основни циљ предмета јесте да се употпуне и интегришу знања о системима управљања ризиком који су инжењерима менаџмента неопходни у савременом пословању.
Студенти који одслушају предмет и положе испит оспособљени су да разумеју методе анализе и доношења одлука у области управљања ризиком, доносе одлуке о начину управљања ризиком и начину коришћења механизама напредног управљања ризиком са позиције инжењера менаџмента.
Улога и значај међународних финансија: Увод у проучавање међународног финансијског тржишта, управљање курсом, историјат међународног финансијског тржишта, међународни услови паритета, модели за одређивање курсева, међународна финансијска тржишта и деривати курсева, фјучерс уговори, управљање ризиком коришћењем фјучерса, опције, SWAP уговори, бихејвиористичке финансије.
Предавања, аудиторне вежбе и консултације. Испит се полаже у два дела. Први део испита студенти полажу тимски решавајући студију случаја или решавајући писмени тест са понуђеним одговорима. Студенти који су положили први део испита имају право да приступе усменом делу испита. Усмени испит се полаже усмено и елиминаторан је.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
David K. Eiteman, Arthur I. Stonehill, Michael H. MoffettMultinational Business Finance2012PearsonЕнглески
Copeland, L.Exchange Rates and International Finance2005Prentice HallЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Градојевић Никола

Предавања
Недостаје слика

Ђаковић др Владимир
Редовни професор

Аудиторне вежбе